IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla ще спре работа в Шанхай за по-дълъг период покрай китайската Нова година

Монтажните линии в най-важния завод на компанията няма да се движат десет дни 

16:30 | 27.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Заводът на Tesla в Шанхай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Заводът на Tesla в Шанхай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Асемблиращите линии в завода на Tesla в Шанхай ще бъдат спрени за почти две седмици през януари. Американският производител на електромобили планира да произвежда в най-важния си завод в началото на 2023 г. само от 3 до 19 януари, става ясно от вътрешнофирмените планове за смените, цитирани от DPA. Покрай Китайската нова година (21-27 януари) Tesla ще спре монтажните линии от 20 до 31 януари, като не посочва причина за решението и не отговаря на молбите за коментар на агенцията.

Акциите на Tesla поевтиняват с около 2% преди отварянето на пазара в САЩ. Досега през тази година акциите са загубили около 65% от стойността си. Миналата събота Tesla до голяма степен спря производството си в Шанхай до края на годината. В момента мегаполисът е засегнат от вълна от случаи на коронавирус. Паузата се случва на фона на разрастващото се огнище на Covid-19, след като Китай разхлаби своята политика за нулев Covid по-рано този месец – рязък ход, който беше приветстван от бизнеса и от хората, но силно смущаващ бизнес операциите в краткосрочен план.

Един от източниците твърди, че работниците в Tesla и нейните доставчици също са започнали да се разболяват като част от въпросната вълна, което е създало редица предизвикателства пред операциите през изминалата седмица.

Освен това Tesla се бори с по-големите си запаси, докато вторият ѝ по големина пазар се подготвя за спад.

 

В края на миналата и началото на настоящата година производителят на електрически автомобили не е правил продължителни прекъсвания в производството; за китайската Нова година през 2022 г. монтажните линии бяха спрени само за три дни. През първите девет месеца на годината повече от половината от всички нови автомобили с марката Tesla в света са произведени в завода за автомобили с около 20 000 служители.

Американската компания си беше поставила за цел да увеличи производството и доставките наполовина през тази година. Анализаторите обаче смятат, че Tesla може да постигне ръст от 45%. Търсенето на електрически автомобили Tesla в Китай, най-големия автомобилен пазар в света, напоследък се забавя. По-рано този месец производителят на автомобили примами купувачите на Model 3 и Model Y в Китай с отстъпка до 9%, ако получат автомобилите тази година - в допълнение към плащането за застраховане на автомобилите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 27.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още