IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nvidia ще помага на Foxconn да произвежда платформи за свързани и автономни коли

Технологията на американския разработчик, включваща чипове за обработка на информация от сензори, ще помогне на Foxconn да се справи с някои предизвикателства

11:42 | 04.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на чипове Nvidia Corp. и тайванският концерн Foxconn, подизпълнител на Apple Inc. при производството на iPhone, обособяват партньорство в разработването на платформи за автономни превозни средства, съобщава Ройтерс.

Foxconn заяви, че ще произвежда електронни контролни блокове (ECU) за автомобили, базирани на чипа DRIVE Orin на Nvidia, който е създаден специално за изчисления в свързани и автономни превозни средства.

ECU ще обслужват глобалния автомобилен пазар, добавят от Foxconn.

Компаниите, разработващи електрически и автономни автомобили, се надпреварват при създаването на ефективни и икономически успешни технологии през последните години, притиснати междувременно от нарастващите разходи и трудностите при увеличаване на производството.

Nvidia споделя, че нейната технология, която включва чипове за обработка на информация от сензори в реално време, ще помогне на Foxconn да преодолее някои от тези предизвикателства.

Американският концерн вижда възможност за допълнителни парични потоци от автомобилния сектор, като отчете приходи от 451 млн. долара през третото тримесечие от този сегмент.

Nvidia добавя, че партньорството ще ѝ позволи да отговори на нарастващото търсене на чипове, направени за автономни и свързани превозни средства.

Foxconn, която управлява съоръжение за производство на превозни средства в Охайо, посочва, че превозните средства ще съдържат ECU, базирани на DRIVE Orin, и сензори DRIVE Hyperion, също на Nvidia, за автономно шофиране.

Тайванската компания произвежда електрически превозни средства за Lordstown Motors Corp. и има договор за производството на втория модел автомобил на Fisker Inc., PEAR.

Foxconn заяви през октомври, че се надява в крайна сметка да произвежда автомобили за Tesla Inc., докато увеличава производството на електрически превозни средства, за да разнообрази бизнеса си.

В средата на декември Foxconn отчете приходи от продажби за ноември, които бяха с 11,4% по-ниски от тези година по-рано, след като част от продажбите ѝ бяха засегнати от огнището на Covid-19 в китайския град Джънджоу, където компанията управлява най-големия комплекс за сглобяване на iPhone в света. Foxconn заяви, че ноември е най-засегнатият ѝ период от пандемията и очаква резултатите за четвъртото тримесечие да бъдат „приблизително в съответствие с консенсусната прогноза на пазара“. Огнището на Covid-19 доведе до налагане на блокади от правителството, вълна от напускащи служители и прераснали в насилие протести в завода в Джънджоу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 04.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още