IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Tesla отписаха 12% в най-големия си еднодневен срив от 2020 г.

Производителят не успя да отговори на очакванията за доставки на Wall Street, анализатори намаляват прогнозите си

08:30 | 04.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/Filip Singer
Снимка: EPA/Filip Singer

Акциите на Tesla се сринаха рязко в първия ден от търговията през 2023 г., след като производителят на електрически превозни средства публикува разочароващи данни за доставките през четвъртото тримесечие, което подхрани опасенията за търсенето и продължи да оказва натиск върху акциите, записали най-лошия си годишен резултат в историята.

Във вторник акциите на Tesla затвориха с 12% надолу на 108,10 долара. Спадът беше най-големият от повече от две години насам, като акциите приключиха сесията си на най-ниското си ниво от 13 август 2020 г. насам. Книжата на Tesla се сринаха с 65% през миналата година и компанията вече загуби над 950 млрд. долара от пазарната си капитализация, откакто акциите достигнаха връх през ноември 2021 г., пише The Wall Street Journal.

"Очакваме предизвикателните новини около омекотяването на търсенето и свързаните с него намаления на цените да продължат", заявиха анализаторите на Deutsche Bank в бележка от вторник.

Производителят на електромобили на Илон Мъск заяви в понеделник, че е доставил около 1,31 млн. автомобила през миналата година, което е с около 40% повече от 2021 г. Общият брой не отговаря на прогнозите на Wall Street, които вече се бяха понижили през годината. Tesla също така не постигна първоначалната си цел за увеличаване на доставките с 50% или повече, въпреки че преди това беше сигнализирала, че вероятно няма да успее.

Tesla, която остава най-големият производител на автомобили в света по стойност, не е коментирала темата. „Дългосрочните фундаментални фактори са изключително силни. Краткосрочната пазарна лудост е непредсказуема", написа Мъск, главен изпълнителен директор на компанията, в Twitter в петък.

Миналия месец Мъск предположи, че средата с по-високи лихвени проценти вреди на търсенето на автомобили. В стремежа си към продажби в края на годината Tesla предложи отстъпки на много купувачи, които се съгласиха да получат автомобилите си преди януари.

Wall Street намали очакванията си за Tesla за годината. Deutsche Bank намали прогнозата си за доставките на Tesla за цялата година до 1,84 млн. автомобила, или приблизително 40% годишен ръст, което е под средния ръст от 50%, към който Tesla се стреми. Goldman Sachs понижи прогнозата си за доставките на Tesla през 2023 г. до 1,8 млн. автомобила, въпреки че анализаторите на банката заявиха в бележка, че доставките трябва да се ускорят отново през второто тримесечие.

В понеделник Tesla заяви, че общият брой на доставките е бил възпрепятстван от промените в начина, по който компанията произвежда автомобили и ги разпределя на клиентите, поради което в края на годината повече автомобили са били в процес на транспортиране до крайната си дестинация.

През миналата година производителят на автомобили преживя бурен период. Той многократно спираше работата на завода си за автомобили в Шанхай поради проблеми с Covid-19 и също така се сблъска с предизвикателства при пускането на нови заводи в Германия и Тексас. Производството на Tesla изпреварва доставките. Графика: Bloomberg Производството на Tesla изпреварва доставките. Графика: Bloomberg

Участието на Мъск в Twitter Inc., компанията за социални медии, която той придоби в сделка, оценена на 44 млрд. долара, също разочарова някои инвеститори и отблъсна някои потенциални купувачи на Tesla.

Очаква се концернът да обяви рекордни приходи за цялата година и печалба за 2022 г., когато отчете резултатите за четвъртото тримесечие, които трябва да бъдат представени на 25 януари.

„Признаците на разрушаване на търсенето и въздействието на неотдавнашните ценови отстъпки върху брутния марж ще бъдат ключов фокус за инвеститорите, тъй като според нас е необходим наратив за все по-разширяващите се пазарни дялове и ръст на маржа, за да се оправдае мултиплицирането", заявиха анализаторите на Cowen в бележка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 04.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още