IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla достави рекордните 405 278 автомобила през тримесечието, но не постига целта си

Според анализатори компанията трябва или да намали целите си, или да предложи устойчиво намаление на цените, което ще удари маржа

07:18 | 03.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През последното тримесечие Tesla Inc. е доставила по-малко автомобили от очакванията на анализаторите и не отговори на прогнозите, въпреки че предприе необичайната стъпка да предложи големи стимули на двата си най-големи пазара.

Компанията предаде 405 278 автомобила на клиенти през последните три месеца, което е по-малко от средната изготвена от Bloomberg оценка за 420 760 автомобила, Макар че общият брой е тримесечен рекорд за Tesla и компанията откри два нови завода за сглобяване през миналата година, тя все пак не успя да постигне целта си да разшири доставките с 50%.

След като главният изпълнителен директор Илон Мъск прогнозира „епичен“ край на годината, Tesla намали цените и сви производството на автомобилите в Китай, а след това предложи отстъпки от 7500 долара в САЩ. Притесненията за повишаването на лихвените проценти, инфлацията и други икономически пречки - плюс тревогата от изстъпленията на Мъск в Twitter, който той сега притежава - доведоха до спад на акциите на Tesla с 37% през декември и с 65% през миналата година. Първото тримесечие на Tesla с 400 000 автомобила. Графика: Bloomberg Първото тримесечие на Tesla с 400 000 автомобила. Графика: Bloomberg

„Смятаме, че Tesla е изправена пред значителен проблем с търсенето", пише в доклад от понеделник Тони Саконаги, анализатор от Bernstein с препоръка за продажба на акциите. „Смятаме, че Tesla ще трябва или да намали целите си за растеж (и да управлява фабриките си под капацитета), или да поддържа и евентуално да увеличи неотдавнашните намаления на цените в световен мащаб, оказвайки натиск върху маржовете“. 

Според него може да се наложи производителят на автомобили да намали цените на автомобилите с 1800 до 4500 долара спрямо нивата от третото тримесечие на 2022 г. Проблемите с търсенето ще продължат, докато Tesla не представи автомобил с по-ниска цена в голям обем, което не се очертава в близко бъдеще, добави той. 

През миналата година Tesla увеличи доставките с 40% до 1,31 млн. автомобила, което е малко под средния годишен темп на растеж от 50%, който компанията заяви, че очаква да постигне в продължение на няколко години. Производството е нараснало с 47% до 1,37 млн. 

През четвъртото тримесечие компанията е произвела 439 701 автомобила, надхвърляйки доставките с 34 423 единици. Tesla заяви, че е продължила да преминава към „по-равномерен регионален микс от построени автомобили", което е довело до още едно увеличение на автомобилите в етап на доставка в края на тримесечието.

„Tesla продава автомобили, а автомобилната индустрия се забавя", каза по телефона Джийн Мънстър, управляващ партньор на Loup Ventures. “Те все още се борят с логистиката и разликата между производството и доставките нарасна спрямо последното тримесечие”. 

Тримесечните данни за доставките на Tesla се възприемат като барометър за търсенето на електромобили като цяло, тъй като базираната в Остин, Тексас, компания е водеща в производството на автомобили, задвижвани с батерии.

Компанията има дългогодишна традиция в края на всяко тримесечие да полага максимални усилия, за да достави автомобилите на клиентите, като в навечерието на Нова година дори и топ мениджъри като ръководителя на дизайна Франц фон Холцхаузен помагаха в центъра за доставки в Южна Калифорния, предава Bloomberg. 

Tesla не прави разбивка на продажбите по региони, но САЩ и Китай са най-големите ѝ пазари, а 95% от продажбите през 2022 г. са на седана Model 3 и кросоувъра Y.

Компанията произвежда Model S, X, 3 и Y в завода си във Фримонт, Калифорния. Заводът ѝ в Шанхай произвежда Model 3 и Y, а през първата половина на миналата година тя започна да доставя Model Y от най-новите си заводи в Остин и в близост до Берлин.  

Tesla ще трябва или да намали целите си за растеж, или да поддържа и евентуално да увеличи неотдавнашните намаления на цените в световен мащаб
Тони Саконаги
анализатор в Bernstein

Въпреки че през декември Мъск предаде първите камиони Semi на Tesla на PepsiCo Inc. компанията не отчете никакви доставки на модела в тримесечния си отчет. 

Tesla преживя трудна година, като загуби около 675 млрд. долара от пазарната си оценка, а цената на акциите ѝ спадна с 65%. Компанията неколкократно преустанови работата на завода си за автомобили в Шанхай - в началото заради местните ограничения за пандемията, а след това отново през декември, когато се сблъска с вълна от случаи на Covid-19 сред работниците и доставчиците. Миналия месец Мъск предположи, че средата с по-високи лихвени проценти вреди на търсенето на автомобили. В стремежа си към продажби в края на годината Tesla предложи отстъпки на много купувачи, които се съгласиха да получат автомобилите си преди януари.

Междувременно участието на Мъск в Twitter Inc., компанията за социални медии, която той придоби в сделка, оценена на 44 млрд. долара, разочарова много инвеститори и отблъсна някои потенциални купувачи на Tesla. Главният изпълнителен директор на Tesla е ликвидирал акции на Tesla на стойност над 39 млрд. долара от пика на акциите през ноември 2021 г., като е свързал някои от тези продажби с Twitter. Производството на Tesla изпреварва доставките. Графика: Bloomberg Производството на Tesla изпреварва доставките. Графика: Bloomberg

На фона на сътресенията Мъск подчерта своето виждане за потенциала на Tesla. 

„Дългосрочните фундаменти са изключително силни. Краткосрочната пазарна лудост е непредсказуема", написа той в Twitter в петък. 

Автомобилният производител обяви отделно, че е насрочил инвеститорски ден за 1 март, на който ще обсъди дългосрочните планове за разширяване, автомобилната платформа от следващо поколение, разпределението на капитала и други теми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 03.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още