IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската Ampeco набра 13 млн. долара с помощта на звеното на BMW за рисков капитал

Стартъпът планира да използва парите, за да достигне пазарите в Северна Америка, както и да разшири своя продукт

14:23 | 25.01.23 г.
Основателите на Ampeco. Снимка: Ampeco
Основателите на Ampeco. Снимка: Ampeco

Българската технологична компания Ampeco, която произвежда софтуерни системи за управление на електромобилните зарядни станции, набра 13 млн. долара в кръг на финансиране от серия А, като основният инвеститор е BMW iVentures – звено на германската група BMW AG за рисков капитал, съобщава TechCrunch.

Основаната в София Ampeco е разширила бизнеса си в цяла Европа и набира финансиране за развитие на своята платформа за управление на зарядните станции. И макар доскоро името на компанията да липсваше на пазара за рисков капитал, сега Ampeco се възползва от възможностите за набиране на средства, привличайки 13 млн. долара от BMW iVentures, като общо набраните средства до момента възлизат на 16 млн. долара. Стартъпът планира да използва парите, за да достигне пазарите в Северна Америка, както и да разшири своя продукт.

Сред останалите участници в кръга на финансиране изпъкват имената на българската компания за рисков капитал LauncHub Ventures (която през 2022 г. обяви фонд от 70 млн. евро), базираната в Берлин Cavalry Ventures, както и редица инвеститори ангели.

Ampeco предлага решение за оператори на зарядни станции за електромобили, което обхваща публичния сектор, фирмени автопаркове и жилищни сгради. Идеята е, че платформата на компанията позволява на клиентите да управляват зарядните устройства в мащаб и след това да избират и съчетават доставчиците на хардуер, вместо да се обвързват само с един доставчик. Стартъпът също така работи с интелигенти измервателни уреди, системи за управление на сградите и с възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Според Орлин Радев, главен изпълнителен директор на Ampeco, операторите на зарядни станции имат „невероятната възможност да изградят и разширят един печеливш бизнес, използвайки иновативни технологии“.

След четири години на пазара Ampeco посочва, че е привлякла 120 клиента на общо 45 пазара, обхващайки 62 хил. зарядни станции.

„Тъй като продажбите на електромобили се увеличават, достъпът до зарядна инфраструктура придобива все по-голямо значение. Хардуерно агностичното и цялостно софтуерно решение на Ampeco позволява на клиентите бързо да стартират и развиват свои собствени зарядни мрежи“, изтъква Барис Гузел, партньор в BMW i Ventures.

Звеното на BMW подкрепя и други стартъпи от тази сфера като Chargepoint и Chargemaste, която беше придобита от британския енергиен гигант BP.

Броят на играчите в тази област нараства през последните години. Израелската Driivz набра 23,1 млн. долара рисков капитал до момента и наскоро беше избрана от Shell да управлява нейната платформа за зареждане и интелигентно управление на енергията. Greenflux от Нидерландия привлече 11 млн. евро, която беше последвана от канадската ChargeLab (която набра 20,4 млн. долара), датската Monta (50 млн. евро) и британската EV Energy (13,5 млн. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 25.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още