IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайвански стартъп: Законът за намаляване на инфлацията ще оскъпи продуктите за потребителите

Увеличените разходи за труд в САЩ тласкат производителите да прехвърлят тежестта върху крайния клиент, предупреждава ръководителят на Zerova Джей Ян

16:30 | 27.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Тайванската компания Zerova Technologies отчита сериозен ръст на търсенето на технологии за зареждане на електромобили, стимулирана от ускореното приемане на по-екологични задвижвания при леките коли в САЩ, съобщава Bloomberg.

Производителят на системи за зареждане на електрически превозни средства междувременно трябва да се ориентира в новата среда на засилен индустриален натиск от САЩ на фона на приетия през август миналата година Закон за намаляване на инфлацията (IRA). Според главния изпълнителен директор на Zerova Джей Ян това не е напълно положителен закон.

Неговото мнение е, че усилията за минимизиране на зависимостта от Китай във веригата на доставки на електромобили и насърчаването на автомобилните концерни да изместят производствените си мощности в САЩ ще увеличи разходите за американските производители.

Zerova разполага с производствено съоръжение в САЩ, което набавя суровини и материали от местни доставчици. По-високите разходи за труд обаче увеличават общите разходи на концерна с над 80% спрямо същите за дейността ѝ в Азия, изтъква Ян. Според него тази разлика в разходите ще бъде прехвърлена върху потребителите.

Цената на зарядната технология на Zerova – големи, футуристични по дизайн, устройства, които могат да зареждат по няколко превозни средства наведнъж – може да нарасне двойно заради IRA, прогнозира още Ян. Понастоящем в САЩ има около 130 хил. обществени зарядни станции, според оценки на Белия дом, като правителството планира да стимулира изграждането на цялостна федерална мрежа от 500 хил. подобни обекта, за да гарантира, че делът на електромобилите ще достигне поне 50% от общите продажби на нови леки коли до 2030 г.

В крайна сметка обаче Ян вярва, че локализирането на веригите за доставки е нещо положително. Алтернативата е засилено субсидиране на електромобили и риск „да се примирите с верига за доставки, която е силно зависима от Китай, особено относно батериите за електромобили“.

В дългосрочен план IRA „ще създаде много възможности за работа“, изтъква Ян.

Това важи и за Zerova, която беше отделена от групата Phihong Technology Co. миналата година. Към момента новата компания има общо около 600 служители във Фримонт, Калифорния, Амстердам, Япония и Китай. Zerova се бори за пазарен дял и във Виетнам и Хонконг.

Въпреки че Ян не предоставя информация относно планираната инвестиция на Zerova в САЩ, парите вече текат, тъй като САЩ настояват за по-голям контрол върху веригата на доставки на електромобили – компаниите обявиха общо около 35 млрд. долара инвестиции във веригата на доставки на електромобили в Северна Америка от влизането в сила на IRA ва началото на февруари.

Zerova планира да удвои приходите си тази година и счита САЩ и Европа за най-големите си пазари. В по-дългосрочен план компанията се надява да спечели поне 10% от световния пазар на зарядни електромобилни станции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още