IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes-Benz започна да строи завод за рециклиране на батерии

Volkswagen тества подобно рециклиране от две години и се надява тази година да успее да стартира инсталация

20:30 | 03.03.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: dpa
Снимка: dpa

Германският автопроизводител Mercedes-Benz започна днес строителството на завод за рециклиране на батерии за електромобили край град Купенхайм, провинция Баден-Вюртемберг, предаде DPA.

Капацитетът на предприятието е за преработка на 2500 тона литиево-йонни батерии годишно. Партньор на Mercedes е технологичната компания Primobius, която е специализирана в рециклирането на батерии.

Според говорител на автопроизводителя процесът по рециклиране може да започне още тази година и ще включва раздробяване на батериите и извличане на ценните съставки като литий, никел и кобалт за повторно производство.

Експерти посочват като основен проблем възможността за извършване на този процес в голям мащаб.

Друг германски автогигант - Volkswagen, тества подобно рециклиране от две години и се надява тази година да успее да стартира инсталация с капацитет от 1500 тона годишно.

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 03.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 1 година
Една батерия тежи около тон. Значи за година могат да рециклират батерии за има-няма 3000 коли. Бравос. А какви замърсявания ще причинят на околната среда, като се има предвид, че за такова рециклиране трябват огромни количества вода? Реките присъхват, те щели да изхвърлят чистата питейна вода на ***. А гьостерица не искат ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още