IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката между китайски и чужди марки се засилва на автоизложението в Шанхай

Tesla е големият отсъстващ на събитието

13:50 | 18.04.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Maybach EQS. Снимка: Bloomberg L.P.
Maybach EQS. Снимка: Bloomberg L.P.

Най-голямото автомобилно изложение в Китай се завърна след миналогодишното прекъсване заради анти-Covid ограниченията на Пекин, като редица международни автопроизводители представиха най-новите си модели и технологии в опит да се противопоставят на възхода на местните марки в лицето на  BYD Co., Nio Inc. и Xpeng Inc., пише Bloomberg.

Германските колоси Volkswagen AG и Mercedes-Benz Group AG бяха в авангарда на международния тласък, показвайки нови електрически модели още преди официалния старт на изложението във вторник, докато южнокорейската Hyundai Motor Co. заяви, че скоро ще пусне своя Elantra N и други модели в Китай.

За да не остане по-назад, местната BYD Co. представи електрически суперавтомобил, докато по-малкият конкурент Li Auto Inc. очерта планове за разширена гама от 11 нови електромобила до 2025 г.

Японските производители Toyota Motor Corp., Honda Motor Co. и Nissan Motor Co. също ще се стремят да популяризират своите електрически модели, тъй като през последните години продажбите им в Китай губят част от положителния импулс. Последната итерация на електрически автомобили, bZ на Toyota и e:NS2 и e:NP2 на Honda, ще бъдат в центъра на вниманието, смята анализаторът на Bloomberg Intelligence Тацуо Йошида.

Един забележителен отсъстващ тази година е Tesla Inc. Най-големият производител на електромобили в света по пазарен дял няма да присъства на изложението. Електромобилният лидер има неприятни спомени от последното изложение в Шанхай през 2021 г., когато собственичка на Model 3 привлече вниманието като се качи на изложбено превозно средство, обвинявайки американския концерн, че е отговорен за катастрофа с нейното семейство, при която баща ѝ едва не загива поради повредени спирачки. Протестът на жената намери широко отражение в китайските социални платформи и постави началото на вълна от потребителски критики спрямо Tesla.

Кой се нуждае от телевизор, когато можете да си купите Lincoln?

Една от по-забавните характеристики на актуализирания SUV Lincoln Nautilus на Ford Motor Co. е 24-инчовият панорамен дисплей, разположен в долната част на предното стъкло.

Екранът може да показва информация по време на шофиране, както и да се използва, за да помогне на изморените пътници да се отпуснат, изтъква Кемал Курич, дизайнер на Ford, по време на видео презентация.

„Колите вече не са само за транспорт“, посочва той, добавйяки: „Те са мобилно работно място и убежище, където можете да се отпуснете“.

Hyundai ще даде на Китай новият Elantra

Hyundai Motor заяви, че ще представи своя нов седан Elantra N, както и Ioniq 5 N в Китай през втората половина на тази година, които ще бъдат последвани от компактния SUV Mufasa, специално проектиран за Китай.

„Новата Elantra N, един от най-обичаните модели на марката N, ще промени правилата на играта на китайския пазар“, заяви вицепрезидентът и ръководител на марката N & Motorsports Тил Вартенберг.

Polestar: Клиентите са предпазливи в наши дни

„Като цяло целият свят се намира в ситуация, в която всички са малко нервни и предпазливи и това засяга всички производители на автомобили, дори премиум сегмента“, споделя главният изпълнителен директор на Polestar Томас Ингенлат. „Това е напълно естествено нещо, ако имате (ускорена) инфлация, война в Европа, имате колабиращи банки. Това е сценарий, при който смятам, че потребителят е малко по-внимателен при харченето на пари“, добавя Ингенлат.

Шведската марка представи своя Polestar 4 на изложението — електрически SUV без задно стъкло.

Последна актуализация: 13:51 | 18.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: aldy Кво скимтиш бе, ушшанка? Най-продаваемата кола на китайския пазар е немска, модел на Филксваген, а втората е японска - Тойота Корола. Бегай де плещиш глупости другаде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
aldy
преди 1 година
Най-големият автомобилен пазар в света. Паричната маса в Китай е над $27 трилиона, повече от тази на ФАЩ, ФРГ и Япония, взети заедно. Да се изолират от такъв голям пазар за западняците е все едно сами да си окачат въжето на шията. Не че няма да го направят, но след тях дълго ще мирише на лешшш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още