IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката между китайски и чужди марки се засилва на автоизложението в Шанхай

Tesla е големият отсъстващ на събитието

13:50 | 18.04.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Maybach EQS. Снимка: Bloomberg L.P.
Maybach EQS. Снимка: Bloomberg L.P.

Обновеният SUV Cayenne на Porsche

Porsche показа обновения Cayenne, който започва на цена малко под 100 хил. долара и включва по-мощен двигател, актуализирано шаси и нов интериор. Микаел Шецле, продуктов директор на компанията, описа превозното средство като „едно от най-мащабните надстройки на продукта в историята на Porsche“.

Доставките на Porsche паднаха с 2% в Китай миналата година на фона на анти-Covid Мерките и засилващата се местна конкуренция.

Nissan показа футуристични електромобили

Японският концерн Nissan представи два концептуални електромобила, насочени към китайските шофьори - спортния кабриолет Max-Out и SUV-а Arizon. Производителят започва да приема заявки и за своя кросоувър e-Power X-Trail.

Arizon разполага с нов виртуален личен асистент на име Eporo, който е в състояние да взаимодейства с пътниците като човек. Освен това разполага с интерактивна система за осветление, която може да разпознава хората и автоматично да адаптира осветлението според техните предпочитания.

През февруари Nissan увеличи целта си за продажби на електрически превозни средства в Европа и Япония, но намали целта за електрификация в Китай до 35% от 40% през фискалната 2026 г.

Футуристичният модел на Nissan Max-Out. Снимка: Bloomberg L.P. Футуристичният модел на Nissan Max-Out. Снимка: Bloomberg L.P.

Китай „е един от най-сложните в технологично отношение пазари в света“, признава главният оперативен директор Ашвани Гупта.

В интервю за Bloomberg Гупта каза, че Nissan ще пусне седем електромобила до 2026 г. и че 80% от гамата му ще бъде напълно електрифицирана до 2030 г. Той също така посочи, че преговорите с партньора в алианса Renault SA са били „много конструктивни“ и че Nissan се ангажира да пренесе съюза в „нова ера“.

Xpeng се стреми към международна експанзия

Докато новите електромобилни концерни в Китай изпитват затруднения да се разширят отвъд граница, президентът на Xpeng Браян Гу казва, че целта на компанията е международните ѝ продажби в крайна сметка да допринесат значително за печалбата.

„Виждаме страхотна възможност за международния пазар“, изтъква Гу в интервю за Bloomberg в кулоарите на автомобилното изложение. „Но също така осъзнаваме, че това е дълго пътуване, няма как веднага да започнем с големи продажби в много страни. Вероятно ще са необходими няколко години, за да се изгради глобална марка и пазарно присъствие“, прогнозира той.

Компанията показа своя SUV G6 по-рано във вторник, като Гу заяви, че очаква колата да бъде важен двигател за растежа на компанията.

Новият модел на Xpeng G6. Снимка: Bloomberg L.P. Новият модел на Xpeng G6. Снимка: Bloomberg L.P.

BYD разкри суперавтомобил от луксозната гама

Китайският пазарен лидер при електромобилите BYD представи електрически суперавтомобил под новата си марка за луксозни превозни средства Yangwang, навлизайки смело в сегмента от най-висок клас, с което цели да затвърди господството си в Китай.

Колата, наречена U9, беше в центъра в вниманието в Шанхай. С елегантен дизайн моделът предлага висока производителност и бързо ускорение, изтъква главният дизайнер на BYD Волфганг Егер.

Компанията също така предостави още подробности около своя SUV U8, който може да измине 1000 километра с едно зареждане на батерията и който се предлага за 1,1 млн. юана (160 хил. долара). Резервациите са налични от вторник.

Последна актуализация: 13:51 | 18.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: aldy Кво скимтиш бе, ушшанка? Най-продаваемата кола на китайския пазар е немска, модел на Филксваген, а втората е японска - Тойота Корола. Бегай де плещиш глупости другаде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
aldy
преди 1 година
Най-големият автомобилен пазар в света. Паричната маса в Китай е над $27 трилиона, повече от тази на ФАЩ, ФРГ и Япония, взети заедно. Да се изолират от такъв голям пазар за западняците е все едно сами да си окачат въжето на шията. Не че няма да го направят, но след тях дълго ще мирише на лешшш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още