IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mobileye понижи целогодишната си прогноза заради отслабването на пазара в Китай

Ценовата война в азиатската страна ще засегне доставките на системата SuperVision, използвана в електромобилите, предупреждава звеното на Intel

12:00 | 28.04.23 г.
Снимка: Mobileye
Снимка: Mobileye

Акциите на Mobileye, дъщерното дружество на Intel за технологии за автономни превозни средства, поевтиняха с около 16% в четвъртък, след като компанията понижи прогнозата си за цялата година, позовавайки се на сигналите за отслабване на пазара на електрически превозни средства в Китай, съобщава CNBC.

Mobileye предоставя чипове, сензори и софтуер за усъвършенствани системи за подпомагане на водача. Изпълнителният директор на звеното Амнон Шашуа заяви, че доставките на най-модерната система на Mobileye, наречена SuperVision, вероятно ще пострадат на фона на „редица препятствия“, засягащи продажбите на електромобили в Китай.

Сега компанията очаква приходите ѝ за 2023 г. да бъдат между 2,065 млрд. долара и 2,114 млрд. долара при оперативна загуба между 166 млн. долара и 195 млн. долара за годината. През януари Mobileye прогнозираше приходи между 2,192 млрд. долара и 2,282 млрд. долара, както и оперативна загуба между 110 млн. долара и 160 млн. долара.

Пазарът на електромобили в Китай беше разтърсен от неотдавнашните агресивни намаления на цените на Tesla и редуцирането на държавните стимули за купувачите на електрически модели. Mobileye доставя свои продукти на китайските производители на електромобили Nio и Zeekr, подразделение на китайския автомобилен производител Geely.

Изпълнителният директор на Nio Уилям Ли каза пред CNBC по-рано този месец, че компанията му няма да намали цените си, както направи Tesla.

От своя страна, Шашуа посочва, че прекъсването на доставките на Mobileye вероятно ще бъде временно, тъй като повече автомобилни производители, които правят бизнес извън Китай – включително Polestar – ще започнат да доставят превозни средства със системата SuperVision по-късно тази година.

Съкращенията в насоките бяха обявени по време на представянето на отчета на Mobileye за първото тримесечие. Приходите на компанията се увеличават с 16% спрямо същия период на предходната година до 458 млн. долара, докато коригираната печалба на акция се понижава до 14 цента спрямо 16 цента на акция преди година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 28.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още