IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада обеща да увеличи подкрепата си за фабриката за батерии на Stellantis

Въпреки това продължава сблъсъкът между федералното правителство и властите на провинция Онтарио относнопоеме допълнителните разходи по проекта

10:52 | 17.05.23 г.
Министърът на индустрията на Канада Франсоа-Филип Шампан. Снимка: Bloomberg L.P.
Министърът на индустрията на Канада Франсоа-Филип Шампан. Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на Канада обяви, че ще увеличи финансовата си подкрепа за производствените планове на автомобилния концерн Stellantis относно изграждането на завод за електромобилни батерии в Уиндзор, Онтарио. Министърът на индустрията Франсоа-Филип Шампан обяви промяната в първоначалния правителствен пакет, като изтъкна, че ще са необходими и допълнителни действия от страна на властите в Онтарио, съобщава Ройтерс.

Във вторник (16 май) Stellantis обяви, че замразява изграждането на съоръжението на стойност над 5 млрд. канадски долара на фона на продължаващите преговори с федералното правителство относно подкрепата му за фабриката. „В момента е в сила прекратяване на цялото строителство, свързано с производството на батерийни модули на площадката в Уиндзор“, споделя говорител на концерна, добавяйки, че някои строителни работи, свързани с производствената дейност, все пак продължават“.

Stellantis казва, че правителството не е изпълнило аспекти от споразумението, постигнато с компанията миналата година.

За да се излезе от „патовата ситуация“, е важно Онтарио „да плати своя справедлив дял“, посочи от своя страна Шампан пред журналисти на пресконференция.

Stellantis и LG Energy Solution обявиха инвестицията си в планирания завод за батерии през март 2022 г., като напрежението с местните власти се засили, след като САЩ приеха Закона за намаляване на инфлацията (IRA), който обещава милиарди долари субсидии и данъчни облекчения за инвеститорите в зелени технологии, споделя още Шампан.

„Компанията ни помоли да се върнем на масата (за преговори)“, изтъква министърът, добавяйки: „В духа на справедливостта ... ние казахме, че ще изравним условията за стимули със САЩ, че ще им предложим честна сделка, доста подобна на това, което предложихме на Volkswagen“.

Stellantis потвърди, че увеличението на финансовата подкрепа е било договорено след приемането на IRA и това е сделката, която Канада все още не е изпълнила.

През април Канада обяви, че ще предостави до 13 млрд. канадски долара под формата на данъчни облекчения за производство и безвъзмездна помощ от 700 млн. канадски долара, за да привлече германския автомобилен производител Volkswagen AG, който търси строителна площадка в региона за своята планирана фабрика за батерии. Това беше най-голямата единична инвестиция във веригата на доставки на електрически превозни средства в Канада.

Правителството на провинция Онтарио обеща 500 млн. канадски долара директни инвестиции на германския производител - същата сума, която предложи на Stellantis миналата година.

Канада предлага федерални стимули за производство на Stellantis сега, изтъква Шампан, добавяйки, че „ще има много икономически ползи за хората в Онтарио и затова смятаме, че е справедливо ... провинцията да плати своя справедлив дял".

Премиерът на Онтарио Дъг Форд заяви по-рано, че федералното правителство трябва да предостави новите средства, а не провинцията. Неговият офис отказа коментар във вторник.

Шампан заяви от своя страна, че вероятно ще се срещне с ръководството на LGES на официална вечеря по време на посещението си в Южна Корея тази седмица и добави, че е „уверен“, че проблемът ще бъде решен. Премиерът на Канада Джъстин Трюдо също е на официално посещение в Сеул тази седмица, преди да се отправи към срещата на страните от Г-7 в Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още