IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск сигнализира, че е готов да разшири бизнеса на Tesla в Китай

Милиардерът е категоричен, че икономиките на САЩ и Китай не могат насилствено да бъдат отделени една от друга, определяйки ги като „сиамски близнаци“

17:03 | 30.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ръководителят на американския електромобилен концерн Tesla Inc., Илон Мъск, е обявил пред китайския външен министър Цин Ган, че е готов да разшири бизнеса на компанията в Китай, съобщава Ройтерс, цитирайки китайското външно министерство.

Срещата между двамата се проведе веднага, след като Мъск пристигна в Китай - неговото първо посещение на страната от над три години. По време на визитата му се очаква милиардерът да се срещне с високопоставени китайски служители и да посети завода на Tesla край Шанхай.

По време на разговора с Цин Мъск е посочил, че се противопоставя на разделянето на икономиките на САЩ и Китай. „Интересите на САЩ и Китай са преплетени, като сиамски близнаци“, е заявил предприемачът пред външния министър.

Мъск запазва мълчание относно социалната платформа Twitter, която придоби миналата година и която е забранена в Китай.

Цин е споделил пред Мъск, че Китай се ангажира да подобри своята бизнес среда за инвеститорите, включително за Tesla.

„Трябва да натиснем спирачката навреме, за да избегнем рискове по време на шофиране и да бъдем умели в използването на газта“, посочва в своеобразна метафора Цин относно отношенията между Вашингтон и Пекин.

По време на предишната си визита в Китай Мъск се срещна с китайския премиер Ли Къцян. Година по-късно той привлече вниманието на местните медии, когато откри фабриката на Tesla край Шанхай.

Китай е вторият по големина пазар на компанията след САЩ, като местният ѝ завод е най-големият за Tesla, с капацитет от над 1 млн. превозни средства годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още