IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск: Дните ми са дълги и сложни

Милиардерът разказва как разпределя времето си между SpaceX, Tesla и Twitter

23:06 | 24.05.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Marlena Sloss/Bloomberg
Снимка: Marlena Sloss/Bloomberg

В края на миналата година Илон Мъск разшири работното си портфолио, когато придоби Twitter за 44 млрд. долара и се назначи за неин главен изпълнителен директор. Въпреки че наскоро обяви, че е намерил кой ще заеме тази позиция, работата продължава да е негова, като същевременно той е и главен изпълнителен директор на Tesla и SpaceX.

В интервю на събитие на Wall Street Journal Мъск говори за това как се опитва да управлява графика си, посочвайки: „Дните ми са много дълги и сложни, както можете да си представите. И има много превключване от един контекст в друг“. Милиардерът подчертава, че именно последното е доста болезнено, пише CNBC.

Мъск твърди, че обикновено се опитва да раздели графика си, „така че да е предимно в една компания на ден“.

Но това невинаги е възможно. Този вторник е бил „ден за Tesla”, коментира той, но посочва, че „може да се озове в Twitter късно вечерта, а след това ще има ден отчасти за Tesla, отчасти за Twitter, докато в четвъртък ще нещо като половин ден за SpaceX и половин ден за Tesla”.

Предприемачът описва работата си като „донякъде преплетена“ и казва, че „управлението на времето е изключително трудно“.

Това усложняване обаче не е добро за неговите инвестиции. Акциите на Tesla загубиха повече от половината от стойността си в двата месеца след приключването на сделката за Twitter миналата година, поради опасения, че Мъск ще има по-малко време, в което да се фокусира върху бизнеса на производителя на електромобили, при това в момент, в който пазарът става все по-конкурентен. Междувременно рекламодателите започнаха да се оттеглят или временно да спират кампаниите си в социалната мрежа, като през март Мъск отбеляза, че стойноста на компанията е достигнала 20 млрд. долара. Сега обаче милиардерът твърди, че много от рекламодателите са се завърнали.

Въпреки че други ръководители дават на различни хора да подреждат графика им, ползвайки асистенти, Мъск твърди, че до голяма степен върши тази работа сам. Той посочва, че има „един асистент на непълно работно време“, който му помага да управлява работния си график – факт, който е потвърден от бивш служител на Tesla.

„Невъзможно е някой друг да знае какви са приоритетите“, коментира Мъск, допълвайки, че обикновено работи през повечето часове на деня, като приключва до 2 ч. сутринта - обичайното му време за лягане.

Сега в Twitter Мъск планира да се прехвърли на позицията изпълнителен председател и технологичен директор, докато бившият рекламен директор на NBC Линда Якарино ще поеме ролята на главен изпълнителен директор.

И все пак Twitter е преди всичко технологична компания, така че работата като главен технологичен директор вероятно ще изисква много от Мъск.

По време на събитието Торолд Баркър, редактор на The Wall Street Journal за Европа, Близкия изток и Африка, попита Мъск дали има план за наследяване на бизнесите му.

„Наследяването е един от най-трудните вековни проблеми“, посочва Мъск. „Той измъчва държави, крале, премиери и президенти, както и изпълнителни директори, от зората на историята“.

Предприемачът твърди, че е казал на бордовете си „във всички случаи“ кой е неговият избор да поеме бизнеса при „най-лошия сценарий“. Той подчертава, че бордовете на компаниите също така могат да поемат в друга посока що се отнася до това кой да заеме неговото място. В Tesla се спекулира, че финансовият директор Закари Къркхорн е сред кандидатите, които Мъск би избрал за свой наследник.

Компаниите на Мъск често участват в сделки със свързани лица и той е изправен пред политически натиск да ги раздели по-ясно. След като пое Twitter например, той упълномощи десетки служители от Tesla, SpaceX и Boring Co. да му помогнат със социалната мрежа. Екипът в Twitter, който той създаде за преходния период, участва във всичко – от преглед на кода до решения, свързани с персонала.

Освен това Мъск е и съосновател и дарител на OpenAI – бивша неправителствена организация, която сега е подкрепяна от Microsoft. Финансови документи от 2017 г. за OpenAI разкриват, че Мъск е дарил превозни средства Tesla на стойност около 250 хил. долара като част от своята помощ за организацията.

Напоследък обаче Мъск открито атакува корпоративната структура на OpenAI и размера на дела, който тя продаде на Microsoft. Сега Мъск коментира и X.ai – конкурент, който той иска да разработи, за да се изправи срещу OpenAI и DeepMind на Google.

„Не искам да правя гръмки изявления“, коментира Мъск. „Но OpenAI има отношения с Microsoft, които изглежда работят доста добре, и е възможно X.ai, Twitter и Tesla да имат нещо подобно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 24.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 12
zelka007
преди 10 месеца
До: scott ... а що за длъжници , теслата специално има много добри постъпления , дълговете си ги покрива в срок . м/у другото дълговете й са по-ниски от годишната печалба , няма проблем с тях . spcacex също се справя много добре , имат сериозни постъпления надвишаващи значително заемите ... що си му набрал ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 9
scott
преди 10 месеца
ний пък казваме: САМ СИ ГО НАПРАВИ, МУШЕНИК!Узатворот за длъжници ше ти е по-яко, вервам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още