IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на Tesla задават трудни въпроси за управлението на концерна

Инвеститорите са притеснени от ангажираността на Илон Мъск с други част от своята бизнес империя, включително със SpaceX и Twitter

19:00 | 16.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Акционер в Tesla разглежда отвън електрическия Model S на компанията. Източник: Bloomberg L.P.
Акционер в Tesla разглежда отвън електрическия Model S на компанията. Източник: Bloomberg L.P.

Акционерите на Tesla Inc. се готвят да разгледат някои конкретни имена, които ще решат бъдещето на управлението на автомобилния производител – дългогодишна болна тема за инвеститорите  поради склонността на главния изпълнителен директор Илон Мъск да управлява едновременно няколко компании и да спори с регулаторите, пише Bloomberg.

Когато инвеститорите гласуват на годишната среща, планирана да започне в 15:00 ч. местно време (23:00 ч. българско време) в Остин, Тексас, най-важните точки от гласуването включват натиск за по-ясно планиране на изборите в рамките на борда, преизбирането на неизпълнителния председател Робин Денхолм и номинирането на бившия главен технически директор Джей Би Стробъл в осемчленния борд на директорите на Tesla. Стробъл, съосновател на Tesla, който прекарва 14 години в компанията, напусна през 2019 г. и оглави стартъп компания за рециклиране на батерии Redwood Materials Inc.

Мъск също е за преизбиране, изтъква Bloomberg.

Срещата ще се състои в решаващ момент за Tesla и нейния изпълнителен  директор. Компанията трупа инвентар и намалява цените, което свива маржовете на печалбата. В същото време някои акционери изразиха недоволство от малкото внимание, което Мъск обръща на компанията. Ежедневието му е разделено между електромобилния концерн, SpaceX и Twitter, като последната компания милиардерът придоби за 44 млрд. долара през октомври.

Въпреки че наскоро Мъск назначи нов главен изпълнителен директор на социалната платформа, той вероятно ще продължи да работи в компанията като изпълнителен председател и технически директор.

Стробъл е един от първите служители на Tesla и експерт по батерии и зареждане. Той също беше възприеман вътрешно като ясен глас на разума до пламенния Мъск.

Консултантската фирма Glass Lewis призова инвеститорите да гласуват против номинацията на Стробъл, заявявайки, че той не е бил достатъчно дълго извън компанията, за да бъде наистина независим. Стробъл запази консултантската си роля след напускането на компанията, като трябваше да замени директора Хиромичи Мидзуно, бивш главен инвестиционен директор на Японския държавен пенсионен инвестиционен фонд, който не се кандидатира за преизбиране след тригодишен престой в борда.

Междувременно Institutional Shareholder Services се противопоставя на преизбирането на Денхолм.

Карен Рьобертсдьотир, базиран в Рейкявик, Исландия, акционер в Tesla, иска от борда да изготви и поддържа публичен доклад за риска около ключовите лица, като се има предвид, че самата компания посочва в регулаторни документи, че е силно зависима от Мъск без да посочва ясно, който е вторият по влияние човек след него.

Tesla има само четирима назначени директори: Мъск, финансовия директор Закари Къркхорн и старши вицепрезидентите Дрю Балино и Том Дзю

.„За една развиваща се компания, идентифицирана на видно място с едно ключово лице, е доста важно – и изобщо не е неразумно налагане – инвеститорите да разполагат с данни за стъпките, които компанията предприема, за да се подготви за потенциалното напускане на ключови лица“, изтъква Рьобертсдьотир, която пътува до Тексас, за да присъства на срещата.

Бордът на Tesla се противопоставя на идеята, заявявайки, че мярката ще тласне конкурентите да привлекат висши мениджъри на компанията, включително такива, които могат да бъдат „идентифицирани като потенциални приемници като част от планирането на приемствеността“.

Компанията се свърза с акционерите - по-специално с огромната си база от инвеститори на дребно - за да се увери, че са запознати със срещата. Кратко видео от Денхолм е поместено на страницата за връзки с инвеститорите на уебсайта на Tesla, като концернът ще предава на живо срещата в Twitter.

Въпреки че Мъск обяви миналата седмица, че Линда Якарино, бившият ръководител на рекламата на NBCUniversal, ще бъде новият главен изпълнителен директор на Twitter, той ще остане ангажиран с управлението като отговаря за продуктовите, софтуерните и системните операции.

Други акционери планират да притиснат Tesla на срещата, за да гарантират, че компанията не получава части или материали, произведени с помощта на детски труд. Къртни Уикс, изпълнителен директор на Investor Advocates for Social Justice, която представлява няколко различни инвеститори, ще внесе предложение за минимално ниво, за да изиска от борда на Tesla да издаде доклад, описващ дали и как компанията планира да изкорени детския труд от своята верига на доставки.

В последния си доклад за въздействието Tesla казва, че е проследила дигитално доставките на кобалт, използвайки технология за сканиране на баркод с активиран блокчейн на всеки етап от веригата на доставки, от мините до фабриката си в Шанхай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 11 месеца
алчни безделници.... тая шерхолд капитализъм трябва да приключи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още