IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla е близо до търговско производство на новата версия на Model 3 в Китай

Актуализираната версия на модела е малко по-дълга от досегашния вариант, има по-спортен вид и по-елегантен интериорен дизайн

11:44 | 16.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Tesla Inc. наближава финалните етапи, преди да започне пробно производство на своя обновен седан Model 3 в Шанхай, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с плановете на американския концерн, докато главният изпълнителен директор Илон Мъск разчита, че това ще помогне на неговата компания да се конкурира по-ефективно на китайския пазар.

Актуализираната версия на Model 3, първият електромобил на Tesla за масовия пазар, който помогна на компанията да достигне рентабилност, е малко по-дълга от досегашния вариант, има по-спортен вид и по-елегантен интериорен дизайн, разкриват източниците, пожелали да запазят анонимност.

Част от производствения персонал в завода на Tesla в Шанхай е бил задължен да поставя мобилните си телефони в специално изградени шкафчета извън производствените линии на фабриката, за да се предотврати потенциално изтичане на информация чрез снимки.

Работата на производствената линия от Фаза 1 на разширяването на завода може да бъде преустановена за няколко дни в края на този месец заради корекции, изтъкват източниците.

За първи път Tesla представи Model 3 през 2016 г. в САЩ, като започна търговско производство година по-късно. Компанията намали производствените си разходи с разширяването на завода в Шанхай в края на 2019 г. Миналата година Tesla обяви, че ще извърши някои надстройки на интериора и захранващите системи на автомобила като част от обновяване, без да дава подробности.

От решаващо значение за компанията е да актуализира продуктовата си линия в Китай, тъй като това е най-важният ѝ пазар след САЩ, където конкуренцията продължава да се засилва, главно в лицето на местните концерни.

Ценовата война, която Tesla започна в началото на годината, се разраства бързо, което доведе до големи отстъпки при редица модели.

Най-малко 155 изцяло електрически и плъгин хибридни модела се очаква да бъдат представени в Китай тази година, изчислява Sanford C. Bernstein.

През последните седмици обаче Tesla леко повиши цените на своите модели както в САЩ, така и в Китай, след като печалбата ѝ за първото тримесечие разочарова някои инвеститори. Ценообразуването на новия Model 3 остава строго поверително и все още не е ясно как колебанията в разходите за суровини могат да повлияят на евентуалната цена.

Скорошните спекулации в интернет пространството относно обновената версия се съсредоточиха около дизайна на волана, който наподобява този на Tesla Semi и Model S, което може би подкрепя слуховете за преминаване към контроли на екрана за превключване между паркиране и шофиране.

Tesla допринесе с почти една четвърт от общата стойност на производството на автомобили в Шанхай миналата година, а местните власти обещаха миналата седмица да продължат да засилват връзките си с компанията чрез модули за автономно шофиране и роботи. Заводът на Tesla в Шанхай представлява повече от половината от глобалното производство на концерна през 2022 г., като в момента съоръжението може да произвежда до 1,1 милиона автомобила годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още