IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla генерира около една четвърт от стойността на автомобилостроенето в Шанхай

Стойността на изградените в местната фабрика на концерна електромобили възлиза на 26,4 млрд. долара през 2022 г., или 23% от общото производство на коли в града

12:08 | 15.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Tesla Inc. е допринесла с почти една четвърт от общата стойност на производството на автомобили в Шанхай през миналата година, като резултатът подчертава колко бързо американският производител на електрически автомобили разширява производството си в Китай, съобщава Bloomberg, цитирайки местни медии.

Базираният в Остин, Тексас, концерн, който започна производство във фабриката си в Шанхай през 2019 г., генерира стойност от изградените в съоръжението превозни средства от 183,9 млрд. юана (26,4 млрд. долара) през 2022 г., което представлява 23% от общото производство на автомобили в града, изтъква Чен Келе, служител от Общинската комисия по икономика и информация в Шанхай.

Повече от половината от доставените в световен план електромобили на Tesla през 2022 г. са произведени в завода в Шанхай, чийто капацитет сега достига 1,1 млн. превозни средства.

Производствената стойност, генерирана от китайската фабрика на Tesla, също увеличaва общото индустриално производство в Шанхай с 1,3 процентни пункта миналата година, изтъква Чен. Стремежът на автомобилния производител да изгради локална верига на доставки на части е създал100 000 работни места при доставчиците и е въвел 60 китайски производители на части в глобалната верига на доставки на компанията, добавя служителят.

Местните власти ще продължат да засилват връзките си с Tesla в предоставянето на модули за автономно шофиране и роботи в Шанхай, подчертава още Чен. Това е опорна точка от относително консервативното отношение, което държавата демонстрира преди това към функциите на Tesla за самостоятелно управление.

През 2021 г. автомобилите на Tesla бяха забранени в китайските военни комплекси и някои правителствени съоръжения поради опасения за сигурността на данните, събирани от камерите на превозните средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 15.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още