IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla започва сервизна акция на всички коли в Китай заради проблем със спирачките

Компанията ще извърши безжична софтуерна корекция на повече от 1,1 млн. превозни средства, произведени в Шанхай от януари 2019 г. до април тази година

16:10 | 12.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нова сервизна акция, засягаща Tesla Inc. в Китай, принуждава американския електромобилен концерн да извърши проверка на всяка кола, която е продал в страната, поради проблем при спиране и ускоряване, увеличаващ риска от катастрофа, съобщава Bloomberg.

Компанията ще извърши безжична софтуерна корекция на повече от 1,1 млн. превозни средства, произведени в Шанхай от януари 2019 г. до април тази година, плюс някои модели, внесени в Китай, информира Държавната администрация за регулиране на пазара.

Дефектът е свързан с регенеративната спирачна система на Tesla, която използва енергията, създадена, когато водачите свалят крака си от педала за ускорение, като изпраща енергия към батерията на автомобила. Превозните средства не позволяват на шофьорите да регулират интензитета на регенеративното спиране и не предупреждават водачите, когато са натиснали педала за ускорение за по-дълго време, което повишава вероятността от неправилно натискане на педала, добавя китайският регулатор.

Софтуерната корекция ще позволи на водачите да задават интензитета на регенеративното спиране и да коригират фабричното състояние по подразбиране на системата. Автомобилите на компанията също така ще започнат да уведомяват водачите, когато са натиснали педала за ускорение за продължителен период от време.

Tesla е продала около 1,13 млн. автомобила в Китай от 2014 г. до март тази година, става ясно от данни на Китайския център за автомобилни технологии и изследвания и Bloomberg Intelligence.

Компанията беше обект на критики в Китай няколко пъти поради твърдения на шофьори, че има проблеми с ускорението и спирането.

Най-известният случай датира от автомобилно изложение в Шанхай през 2021 г., когато млада жена се покачи върху изложения електромобил на Tesla, облечена с тениска с надпис „Спирачките не работят“.

Tesla в крайна сметка направи публично извинение по темата, след като се сблъска с критики от местните власти и държавните медии. По-късно компанията публикува данни от превозното средство, които показват, че то се е движило със 118,5 километра в час точно преди удара.

Отделен инцидент през ноември 2022 г. включва фатална катастрофа със електромобил Model Y. От Tesla отново заявиха, че инцидентът не е причинен от неизправност, посочвайки данните, взети от колата, които не предоставят някакво доказателство, че спирачният педал е бил натиснат преди катастрофата.

Китай е изключително важен пазар за Tesla както като производствена база, така и като източник на приходи от продажби. Приходите от страната са нараснали до над 18 млрд. долара през миналата година, повече от шест пъти спрямо това, което компанията генерира през 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 12.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още