IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск отново иска да одобрява всички назначения в Tesla 

Писмото му може да се разчита като негласно замразяване на назначенията или желание за фокусиране на милиардера върху производителя на електромобили 

08:15 | 16.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Само няколко дни след като назначи нов главен изпълнителен директор на Twitter, Илон Мъск се върна в американския производител на електрически автомобили Tesla, като отново се прояви като „микромениджър". 

В имейл до служителите в понеделник Мъск е написал, че Tesla не може да наема нови служители, освен ако той лично не се съгласи. Това се отнася и за подизпълнителите на отделен договор, пояснява милиардерът и изисква от мениджърите да му изпращат седмичен списък с искания за наемане на служители, като в същото време ги предупреди да „помислят добре", преди да подадат такива искания, предава CNBC. 

Според служител, който е поискал да остане неназован, служителите на Tesla са разчели имейла или като меко замразяване на наеманията, или като сигнал, че Мъск подновява фокуса си върху автомобилната компания, след като вече назначи главен изпълнителен директор на Twitter.

В петък Мъск заяви, че ръководителят на рекламната компания NBCUniversal Линда Якарино ще бъде новият главен изпълнителен директор на Twitter, около шест месеца след като той закупи компанията за социални медии за 44 млрд. долара.

Миналия месец Tesla отчете повече от 20% спад на нетните приходи за първото тримесечие спрямо година по-рано, което допринесе за 10% спад в цената на акциите на компанията. Тогава Мъск предположи, че компанията би предпочела по-високи обеми пред по-високи маржове - коментар, който предизвика известна загриженост от страна на анализаторите.

„Помислете добре, преди да ми изпратите искане", написа Мъск в имейла от понеделник. „Никой не може да се присъедини към Tesla, дори и като изпълнител, докато не получите одобрение по моя имейл".

Мъск обикновено участва в одобряването на нови служители и бюджети в Tesla, откакто пое поста главен изпълнителен директор през 2008 г.                                                   

Във вторник Tesla ще бъде домакин на годишната си среща на акционерите в Остин, Тексас. Акционерите трябва да решат дали да одобрят новите и старите назначения в управителния съвет, включително влизането на бившия технологичен шеф на Tesla Джей Би Страубел.

Едва през миналия месец консултантската компания Glass Lewis препоръча на акционерите да гласуват против Страубел, тъй като не го смятат за подходящ независим директор предвид историята му в компанията от ранните ѝ години до 2019 г., когато подаде оставка.

Отделен консорциум от фондове, фокусирани върху околната среда, социалната сфера и управлението, също призова акционерите да преразгледат кого да назначат в борда на Tesla. Някои от тях в отворено писмо увещават настоящия борд на компанията да обуздае "прекалено ангажирания" главен изпълнителен директор. Междувременно Мъск се появи на икономическо събитие в Париж. Снимка:  EPA/MICHEL EULER / Междувременно Мъск се появи на икономическо събитие в Париж. Снимка: EPA/MICHEL EULER /

Мъск продаде акции на Tesla на стойност милиарди долари, за да финансира поглъщането на Twitter, и оттогава предизвиква противоречия.

Под ръководството му Twitter възстанови акаунтите на забранени преди това и предизвикващи разногласия личности, включително на основателя на неонацистки уебсайт Андрю Англин. През последните дни компанията се подчини на исканията за ограничаване на част от съдържанието и потребителите на приложението в Турция преди важните избори там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още