IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия се опасява от отмъщение срещу ЕС, ако се наложат мита върху вноса на електромобили

Икономиката на Германия зависи от отворените пазари, подчерта транспортният министър на страната

11:30 | 18.10.23 г.
Германският транспортен министър Фолкер Висинг. Снимка: Bloomberg L.P.
Германският транспортен министър Фолкер Висинг. Снимка: Bloomberg L.P.

Германия може да пострада, ако Европейският съюз (ЕС) наложи допълнителни мита върху вноса на електрически превозни средства, произведени в Китай, тъй като всеки протекционистки ход рискува да доведе до ответна реакция от страна на Пекин, предупреждава германският транспортен министър Фолкер Висинг, цитиран от Bloomberg.

„Икономиката на Германия зависи от отворените пазари“, подчертава той в интервю за медията.

Висинг е категоричен, че ЕС трябва да гарантира равни условия, но без да използва субсидии и данъци.

Миналия месец Европейската комисия (ЕК) обяви, че започва разследване на предполагаемите субсидии, които китайското правителство е предоставило на Tesla Inc., BYD Co. и други местни производители на автомобили за производство и износа на електрически автомобили. Очаква се разследването, което включва също BMW AG и други западни концерни, произвеждащи в Китай, да продължи приблизително една година и може да завърши с налагането на допълнителни мита по внос.

Наказателните мита може да поставят началото на търговска война с Пекин и да навредят на местни концерни като BMW, VW и Mercedes-Benz, които генерират голяма част от печалбата си именно от Китай.

Главният изпълнителен директор на Mercedes-Benz Ола Калениус отхвърли миналия месец мерките на ЕК, като каза, че отворените пазари са ключови за стабилната конкуренция. S-Class на Mercedes е най-продаваният луксозен автомобил в Китай и евентуална търговска ескалация между Брюксел и Пекин може да навреди на маржа на германците.

Китай подкрепя местните производители на електромобили със субсидии за продажба и производство на превозни средства, както и с достъп до земя и евтини заеми. Притесненията относно въздействието на достъпните, по-технологично ориентирани електромобили, пристигащи на европейския пазар, нараснаха през последните месеци, тъй като този все по-голям поток от китайски коли може да изяде дела на ориентираните към масовия пазар местни марки в лицето на VW, Peugeot, Citroen, Dacia и Renault.

Висинг, който оглавява министерството на транспорта в Германия от 2021 г., каза, че подкрепя въвеждането на така наречените синтетични горива за широк спектър от индустрии. По-рано тази година лобирането на Германия за включване на тези горива в регламента на ЕС за ефективна забрана на нови продажби на автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2035 г. почти дерайлира законодателството.

Конкуренцията за неутрални по отношение на климата горива ще попречи на амбициозната цел на авиационната индустрия да стане въглеродно неутрална до 2050 г. Airbus SE работи върху самолет, задвижван с водород, който иска да представи до средата на следващото десетилетие. Авиокомпаниите, междувременно, добавят по-устойчиво авиационно гориво - или SAF - към микса, въпреки че мнозина експерти казват, че цената му е твърде висока и ще доведе до поскъпване и на билетите.

 „Да се ​​обсъжда къде трябва да се забрани използването на синтетично гориво не е правилният подход“, изтъква от своя страна Висинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още