IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota се присъединява към мрежата от конектори на Tesla в САЩ

Японците ще оборудват някои нови електромобили с портове на американския концерн, известни като Северноамерикански стандарт за зареждане

13:07 | 20.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японският концерн Toyota Motor Corp., най-големият производител на автомобили в света по продажби, обяви, че е подписал споразумение за приемане на технологията за зареждане на електрически превозни средства на Tesla от 2025 г.

Ford Motor, General Motors и Nissan са сред другите автопроизводители, които са приели т.нар. Северноамерикански стандарт за зареждане (NACS) на Tesla, доближавайки конекторите на ръководената от Илон Мъск компания към превръщането им в индустриален стандарт за сметка на конкурентната Система за комбинирано зареждане (CCS).

Японският автомобилен производител ще включи NACS конекторите в определени изцяло електрически превозни средства на марките Toyota и Lexus, включително в новия SUV, чието производство ще започне в завода на компанията в Кентъки.

На съществуващите собственици на автомобили Toyota и Lexus, оборудвани с конектори CCS, ще бъде предложен достъп до адаптер, за да се даде възможност за зареждане с NACS, също от 2025 г.

Конекторите NACS на Tesla разширяват своето присъствие в американската зарядна мрежа, като Министерството на енергетиката на САЩ обяви, че те съставляват около 60% от бързите зарядни устройства в страната.

Конкурентната CCS система е подкрепена от редица автомобилни производители, включително Volkswagen, въпреки че германската компания е провела разговори с Tesla за приемане на NACS.

Междувременно Tesla включи CCS в някои от своите станции за зареждане в САЩ, тъй като администрацията на президента Джо Байдън е готова да предостави милиарди субсидии за разширяване на зарядната инфраструктура за по-широкото навлизане на електромобилите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 20.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още