IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford се отказа от годишните си прогнози и предупреди за натиск върху е-автомобилите

Компанията ще отложи част от няколкомилиардната си инвестиция в нов капацитет за производство на електрически автомобили и батерии

10:30 | 27.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ford Motor в четвъртък оттегли прогнозата за годишните си резултати заради „несигурност“ около ратифицирането на сделката си с профсъюза United Auto Workers (UAW). Компанията предупреди за продължителен натиск върху електрическите автомобили, което изпрати цената на акциите ѝ с над 4% надолу в следпазарната търговия, съобщава Ройтерс.

В сряда Ford и профсъюзът достигнаха предварителна сделка, която включва 25% увеличение на заплащането за 57 хил. работници в рамките на 4,5 години, което сложи край на стачка в някои от най-големите заводи на производителя.

Ford очаква новият договор да добави между 850 и 900 долара допълнителни разходи на превозно средство, заяви главният финансов директор Джон Лоулър на брифинг в четвъртък.

Отстъпките, направени от компанията, са значителни, казва анализаторът на CFRA Гарет Нелсън в бележка до инвеститорите в четвъртък. „Те ще натежат на маржовете и ще засегнат конкурентоспособността по отношение на Tesla и други производители извън профсъюза“, посочи той.

Нарастващите опасения на Ford около охлаждащото се търсене на е-автомобили следва решение на конкурента General Motors от по-рано тази седмица да отложи завода за електрически камиони за 4 млрд. долара в Мичиган.

Лоулър повтори, че Ford ще отложи част от няколкомилиардната си инвестиция в нов капацитет за производство на електрически автомобили и батерии, позовавайки се на „огромен низходящ натиск“ върху цените.

Според оценки Ford е изгубила по 36 хил. долара от всеки от общо 36 хил. електрически превозни средства, които е предоставила на дилърите това тримесечие – дори над загубата от по 32 350 долара през второто тримесечие.

Подобно на много от конкурентите си Ford се „опитва да намери баланса между цена, марж и търсене на електрически автомобили“, каза Лоулър в четвъртък. За потребителите, добави Фарли, „достъпността е проблем“.

GM също изтегли прогнозата си за резултатите си за 2023 г. по-рано тази седмица и се отказа от често повтаряните очаквания за производството на 400 хил. електрически автомобила до средата на 2024 г.

Коригираната печалба на акция на Ford за третото тримесечие от 39 цента остана под средната оценка на Wall Street за 45 цента, показват данни на LSEG.

Приходите без Ford Credit от 41,18 млрд. долара почти съвпаднаха с прогнозите на Wall Street за 41,22 млрд. долара.

Ford заяви, че подразделението за електрически превозни средства е отбелязало загуба преди данъците и лихвите от 1,3 млрд. долара, с което загубата за деветмесечието достига 3,1 млрд. долара. Компанията имаше прогноза за годишна загуба преди данъците от 4,5 млрд. долара за подразделението.

Като цяло компанията все пак отчита печалба от 1,2 млрд. долара спрямо загуба от 827 млн. долара година по-рано. Загубата през 2022 г. включваше непарично отписване за 2,7 млрд. долара по инвестицията на Ford на вече закрития бизнес с автоматизирани превозни средства Argo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още