IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виетнамската VinFast и Marubeni сключиха сделка за рециклиране на батерии

Японската компания ще модифицира използваните батерии в системи за съхранение на енергия

15:11 | 18.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Виетнамският производител на електрически превозни средства VinFast е подписал меморандум за разбирателство с японската Marubeni Corp. за рециклиране на използвани батерии, съобщават Ройтерс.

VinFast ще доставя използваните батерии, а Marubeni ще ги модифицира в достъпни системи за съхранение на енергия, които са лесни за производство, изтъква виетнамската фирма.

Процесът няма да изисква разглобяване, обработка и повторно опаковане на батериите.

Сделката е била постигната през уикенда по време на среща на върха на регионалните лидери в Япония. Това споразумение е част от стремежа на компаниите да създадат „кръгов икономически модел“, изтъква още VinFast.

Концернът, част от Vingroup, направи силен дебют на Wall Street през август, като за кратко време увеличи пазарната си капитализация, нареждайки се на трето място сред най-високооценяваните автомобилни производители – след Tesla и Toyota. В момента пазарната оценка на VinFast се е понижила до 18,38 млрд. долара.

Въпреки пазарния ентусиазъм виетнамската компания е изправена пред дълъг път, преди да може да се конкурира с Tesla и големите традиционни автомобилни производители, които наливат милиарди долари, за да спечелят дял от пазара на електрически автомобили.

VinFast очаква да продаде до 50 хил. електрически автомобила тази година спрямо прогнозата на Tesla за 1,8 млн. автомобила.

За да увеличи продажбите, виетнамският концерн се разделя с подхода си за продажби директно на потребителите, използван от Tesla, и се насочва към дилъри. VinFast освен това строи завод за 4 млрд. долара в Северна Каролина.

През септември стана ясно, че компанията планира да достави първите си електромобили за Европа още тази година, след като получи одобрение от регулаторните органи.

VinFast обяви това в момент, когато Европейският съюз (ЕС) обмисля налагането на мита върху вноса на китайски електромобили поради съмнения за нарушаване на пазарната конкуренция.

Съгласно плана на VinFast около 3000 от нейните кросоувъри VF8 ще бъдат доставени във Франция, Германия и Нидерландия през четвъртото тримесечие на тази година от фабриката ѝ в Северен Виетнам, споделя източник, запознат с темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 18.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още