fallback

Британски министър: Автономните коли може да се появят по пътищата до 2026 г.

Основният фокус на технологията пада върху безопасността, изтъква Марк Харпър

11:55 | 28.12.23 г. 10

Автономните превозни средства може да се появят по британските пътища до 2026 г., заяви министърът на транспорта на страната Марк Харпър, цитиран от Ройтерс.

Понастоящем коли с напълно автономна технология не са разрешени по пътищата на Великобритания, но законодателството за тази технология преминава през парламента, което означава, че правната рамка за тях трябва да бъде въведена до края на 2024 г., посочва Харпър.

„Вероятно още през 2026 г. хората ще започнат да стават свидетели на въвеждането на някои елементи от тези автомобили, които разполагат с възможности за пълно самоуправление“, добавя министърът пред BBC Radio.

Критиците на технологията, която беше изпробвана в САЩ, казват, че превозните средства могат да причинят катастрофи, а в Калифорния регулаторите наредиха на звеното на General Motors за роботаксита, Cruise, да изтегли всички свои превозни средства от пътищата след инцидент през октомври.

Според Харпър технологията има потенциал да подобри безопасността по пътищата.

„Всичко, което знам за автономните превозни средства и технологиите за автономно управление, е ясно фокусирано върху осигуряването на безопасността на хората“, изтъква той.

Съгласно законодателството, обявено през ноември, Великобритания планира производителите, а не собствениците на автономни превозни средства, да носят правна отговорност за всякакви катастрофи. Правителството изтъква, че законопроектът ще защити потребителите и ще насърчи безопасността в тази индустрия.

Въпреки визията на Великобритания да бъде световен лидер при технологиите за автономно управление на автомобилите, такива превозни средства все още не са разрешени за употреба в страната, което затруднява стартъпите да комерсиализират своите решения, а застрахователите – да оценят рисковете.

Визията на британското правителство се основава на прогнозите, че до 2035 г. около 40% от новите автомобили ще предлагат възможност за самостоятелно управление, а лидерството в тази технология може да създаде до 38 хил. нови квалифицирани работни места на пазар на стойност 42 млрд. паунда.

Неприлагането на регулации може да остави Великобритания зад страни като Франция, Германия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), които въвеждат мерки относно технологията.

Досега правителството на Обединеното кралство изтъкваше своята силна подкрепа относно автономните коли и свързаните с тях стартъпи, като Центърът за свързани и автономни превозни средства осигури над 400 млн. паунда частно и правителствено финансиране за повече от 90 проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:56 | 28.12.23 г.
fallback
Още от Новини виж още