IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск иска по-голям контрол върху Tesla, преди да създаде своя AI

При 25% дял ще е по-трудно „съмнителни интереси“ в компанията да му се противопоставят, твърди главният изпълнителен директор

08:48 | 16.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Илон Мъск заяви, че би предпочел да разработва продукти с изкуствен интелект (AI) извън Tesla, ако няма 25% контрол над дружеството – намек, че милиардерът би искал да има по-голям дял в най-високооценяваната компания за електрическа мобилност в света.

Главният изпълнителен директор на Tesla, който в момента има дял от над 12% според данни на Bloomberg, посочи в публикация в социалната мрежа Х, че автомобилната му компания е колекция от дузина стартъпи. Той дори призова за сравнение между Tesla и General Motors, един от световните лидери в автомобилната индустрия.

Tesla разработва робота Optimus, а миналия месец публикува видео, в което се виждат постигнати подобрения в хуманоидния прототип. Автомобилопроизводителят също така инвестира над 1 млрд. долара в проекта за суперкомпютър Dojo, който трябва да обучава моделите за машинно обучение на производителя зад системите му за самоуправление и който според анализатори може да добави 500 млрд. долара към стойността на Tesla.

На ежегодния AI ден на Tesla през 2021 г. Мъск заяви, че иска да покаже, че компанията е повече от просто производител на електрически коли, а също така и „лидер в реалния AI“.

Мъск, който е и най-големият единичен акционер в компанията направи изказването си в Х в отговор на друга публикация, в която се питаше защо му е ново голямо възнаграждение, за да остане мотивиран.

 „Не се чувствам удобно да развивам Tesla като лидер в AI и роботиката, без да имам приблизително 25% контрол при гласуване“, посочи главният изпълнителен директор. „Ако имам 25%, това означава, че имам влияние, но мога да бъда преборен, ако два пъти повече акционери гласуват срещу мен спрямо за мен. При 15% или по-малко съотношението за/против при преодоляването ми прави поемането на контрола от съмнителни интереси твърде лесно“, заяви той.

По думите му причината засега да няма нов план за възнаграждения е защото компанията все още чака присъда по дело на акционери срещу по-ранен пакет от 55 млрд. долара.

След като увеличиха значително цената си през 2023 г., акциите на Tesla поевтиняват с 12% тази година, изтривайки над 94 млн. долара пазарна капитализация.

В момента най-богатият човек света е изправен пред недоволство от страна на акционерите по редица въпроси: от плановете на Tesla за наследяване на ръководството до обвинения, че самият той не е достатъчно фокусиран върху работата си заради Х, която придоби през 2022 г.

Компанията също така бе засегната от поредица негативни новини: продажбата на електрически автомобили от гиганта в наемането Hertz Global Holdings Inc., ново понижение на цените в Китай и признаци за растящи разходи за труд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още