IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турска компания ще се конкурира с Китай на международния пазар за литиеви батерии

Kontrolmatik планира да листне някои свои подразделения и изгражда завод за батерии в САЩ

15:18 | 08.03.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Турската Kontrolmatik Enerji Ve Muhendislik AS планира да се обърне към международните дългови пазари и да листне различни свои звена, за да подкрепи финансирането на своя план за разширяване на пазара на литиеви батерии, тъй като залага на търсенето на алтернативи на китайската технология.

Енергийната и инженерна фирма обмисля издаване на зелени еврооблигации по-късно тази година в зависимост от пазарните условия, разкрива в интервю за Bloomberg председателят Сами Асланхан. Дългът може да бъде в долари, евро или комбинация от двете валути, добавя той.

Настоящите дейности на компанията варират от производството на литиево-йонни батерии, използвани в транспорта и електроцентралите, до опериране на сателити, които свързват управлявани от данни устройства обратно на Земята. Сега групата иска да се разшири, за да обхване цялата верига на стойност на батериите - от добива до рециклирането - през следващите три до четири години, изтъква Асланхан, залагайки, че усилията на САЩ и Европа ще намалят зависимостта си от доставките от Китай ще повишат търсенето на алтернативи.

Асланхан посочи също, че Kontrolmatik разглежда миннодобивни проекти в Африка и Латинска Америка за набавяне на суровини.

Въпреки че се конкурира в международен план с Китай, Kontrolmatik работи с представители на азиатската страна на родна земя. Компанията подписа сделка миналия месец с Harbin Electric Co. Ltd. за изграждане на съоръжение за съхранение на енергия в Турция.

Продажбата на облигации ще помогне за финансирането на разширението наред с приходите от планираните листвания на две американски и две турски дъщерни компании.

Kontrolmatik вече има една фабрика за батерии близо до турската столица Анкара и строи втора в Южна Каролина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 08.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още