IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайланд ще предложи нови стимули за привличане на производители на батерии

Правителството ще осигури парични безвъзмездни средства на компании, които искат да създадат местни заводи

09:16 | 21.02.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Тайланд ще предложи нови стимули за насърчаване на местното производство на батерийни клетки и навлизането на автобуси и камиони, които използват нов вид енергия, докато страната се стреми да затвърди позицията си на център за производство на електромобили, съобщава Bloomberg.

Правителството ще даде парични безвъзмездни средства на компании, които искат да създадат местни заводи за производство на батерийни клетки в страната, разкрива пред журналисти Нарит Тердстеерасукди, секретар на Националния комитет по политиката за електрически превозни средства.

Финансовите стимули ще се определят индивидуално за всеки отделен случай и ще спомогнат за субсидиране на разходите за изграждане на заводи с 30-50%, изтъква Нарит. Панелът също така одобри стимули за насърчаване на компаниите да се пренасочат към електрически камиони и автобуси.

Тайланд въведе агресивно стимули и привлече вълна от чуждестранни инвестиции през последните години, най-вече от китайски производители на електромобили. Страната, често наричана „Детройт на Азия“, има за цел електромобилите да представляват 30% от продажбите на нови коли до 2030 г.

Търсенето на електромобили процъфтява в Тайланд, след като правителството намали данъците върху вноса и акцизите и даде парични субсидии на купувачите в замяна на ангажимента на производителите да започнат местно производство – всичко това е част от подновения ангажимент за поддържане на репутацията на регионален автомобилен хъб.

Новите мерки ще изискват одобрение от кабинета, преди да влязат в сила, подчерта Нарит.

Електромобилите стабилно набират популярност в Тайланд, стимулирани от държавната подкрепа, която в момента възлиза на до 150 хил. бата за единична покупка. Страната формира около половината от всички продажби на електромобили в Югоизточна Азия през второто тримесечие.

„През последните 2-3 години, след подкрепата на правителството, степента на използване на електромобили в Тайланд значително се е увеличила“, изтъква Нарит. „Така че подкрепата от правителството постепенно ще намалява в съответствие със ситуацията, за да не натоварваме прекалено много бюджета“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още