IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайланд очаква мащабни инвестиции от Tesla, Google и Microsoft

Премиерът на страната имаше срещи с Илон Мъск през миналата седмица и очаква изграждането на нов завод за батерии в страната

12:02 | 24.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Тайланд очаква инвестиции в размер на общо 5 млрд. долара от гигантите Tesla, Google и Microsoft, съобщи премиерът на страната Сретха Тависин, цитиран от Ройтерс. Според него интересът на Tesla е за изграждане на завод за батерии за електромобили, а Google и Microsoft се интересуват от центрове за данни.

Трите компании отказват коментар, пише Ройтерс.

Тависин съобщи за планираните инвестиции по време на брифинг в Банког след участието си в годишната среща на ООН в Ню Йорк. Той посочи, че е разговарял с представители на компаниите по време на своя престой в САЩ, включително и с Илон Мъск.

Нови чуждестранни инвестиции могат да дадат тласък на буксуващата тайландска икономика, пише още Ройтерс. Очакванията са, че страната ще отбележи ръст от 2,8% през 2023 година, което е по-слабо спрямо прогнози от началото на годината и това забавяне се дължи основно на слабия износ.

Тайланд е четвъртият по значение автомобилен хъб в Азия и предлага изгодни условия за производителите на батерии за електромобили. В допълнение в страната се насърчават покупките на електромобили чрез данъчни облекчения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 24.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още