IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайланд намалява субсидиите за електромобили заради засилващото се търсене

Правителството ще предложи индивидуални субсидии от 100 хил. бата за покупна на електромобил, което е по-малко от сегашната подкрепа в размер на 150 000 бата

16:47 | 01.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Тайланд одобри по-малък от първоначално планираното пакет от субсидии за процъфтяващата местна индустрия за електрически превозни средства, като най-големият регионален автомобилен хъб очаква да задържи силния импулс при продажбите на коли с такъв тип задвижване, съобщава Ройтерс, цитирайки служител на правителството на страната.

Новият пакет, одобрен от Националния комитет по политиката за електрически превозни средства, ще предложи субсидия до 100 хил. бата (2764 долара) за електромобил, подчертава Нарит Тердстеерасукди, генерален секретар на Тайландския борд за инвестиции.

Схемата, която ще бъде активна от следващата година до 2027 г., ще включва и по-ниски мита по внос и акцизи.

Електромобилите стабилно набират популярност в Тайланд, стимулирани от държавната подкрепа, която в момента възлиза на до 150 хил. бата за единична покупка. Страната представлява около половината от всички продажби на електромобили в Югоизточна Азия през второто тримесечие.

„През последните 2-3 години, след подкрепата на правителството, степента на използване на електромобили в Тайланд значително се е увеличила“, изтъква Нарит пред журналисти. „Така че подкрепата от правителството постепенно ще намалява в съответствие със ситуацията, за да не натоварваме прекалено много бюджета“, добавя той.

Новият пакет ще струва около 3 млрд. бата според оценка на изследователската компания BMI.

До 2030 г. Тайланд планира да увеличи дела на електромобилите до 30% от годишното си производство на автомобили, което достига 2,5 млн. броя.

Намаляването на данъците и субсидиите, въведени от Тайланд, помогна на страната да привлече множество китайски инвеститори, включително BYD и Great Wall Motor, които се ангажираха да вложат 1,44 млрд. долара в нови производствени съоръжения във втората по големина икономика в Югоизточна Азия.

В продължение на десетилетия Тайланд е доминирана от японски концерни като Toyota Motor Corp. и Honda Motor Co., които използват страната като основна експортна база.

Отделно, Тайланд ще предостави стимули и данъчни облекчения за производителите на автомобили, които създават местни развойни центрове.

„Правителството вижда необходимост да продължи да насърчава електромобилната индустрията и да поддържа импулса на растеж на този сегмент, за да превърне Тайланд в производствена база номер едно в региона“, посочва Нарит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 01.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още