IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Xiaomi представя първия си електромобил в края на март

Автомобилът ще бъде наличен за доставка в същия момент

09:17 | 12.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китайският производител на мобилни телефони Xiaomi ще представи първия си електрически автомобил този месец – изпълнен с технологии седан с четири врати, за който се надява, че ще привлече интереса в момент, когато продажбите на електрически превозни средства в Китай се забавят, а конкурентите намаляват цените, съобщава Wall Street Journal.

Компанията, известна най-вече с популярните си смартфони и уреди за дома, ще представи модела SU7 на 28 март в Китай, заяви главният изпълнителен директор Лей Дзюн в публикация в профила си в Weibo във вторник. Xiaomi Motor – автомобилното подразделение на гиганта в потребителската икономика, заяви в отделна публикация в Weibo, че автомобилът ще бъде наличен за доставка в същия момент.

Xiaomi не е уточнила цената на колата. Акциите на компанията поскъпват с 9,55% в търговията в Хонконг и са напът да отбележат най-големия си процентен скок от януари 2023 г. насам.

SU7 ще бъде представен три години след като Xiaomi заяви, че ще навлезе в бизнеса с автомобили. По онова време Лей каза, че това ще бъде „последният голям стартъп проект на живота ми“.

„С това изпълняваме ангажимента, поет преди три години“, написа той във вторник. В отделна публикация Лей добавя, че е уверен за навлизането на пазара на електрически автомобили въпреки засилващата се конкуренция.

Xiaomi представи SU7 на технологичната си конференция през декември, заявявайки, че е автомобилът може да ускорява по-бързо от моделите на Tesla и електрическите автомобили на Porsche. Една от версиите може да ускорява до 100 км/ч за 2,78 секунди. Друга версия пък има пробег от до 800 км.

Представянето на SU7 се случва, докато производителите на електрически автомобили се борят за продажби на най-големия автомобилен пазар в света. Xiaomi ще влезе в битката, докато водещи брандове като BYD И Tesla намаляват цените агресивно, за да стимулират потребителите да купуват електрическите им модели на пазар със свръхпредлагане, докато икономическият натиск натежава върху търсенето.

Анализаторите казват, че SU7 вероятно ще отнеме част от печалбата на Xiaomi, тъй като маркетингът и други разходи за начинанието ще се увеличат. Xiaomi обяви нетна печалба от 4,87 млрд. юана (677,9 млн. долара) за третото тримесечие, увеличавайки се с 52% спрямо предишното тримесечие благодарение на подобрени маржове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 12.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още