IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоактивисти се опитаха да нахлуят в завода на Tesla в Бранденбург

Те протестират срещу разширяването на завода и изсичане на гори в околността

18:55 | 10.05.24 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Протестиращи, настояващи за опазване на климата и ядосани на плановете на Tesla да разшири своята гигаGigafactory в Берлин-Бранденбург в Германия, се опитаха да проникнат в завода в петък, сочи изявление на местната полиция, цитирано от CNBC.

„Множество неупълномощени лица се опитват да влязат в завода на Tesla”, съобщи полицията на Брандебург в социалната мрежа X днес. „Работим за предотвратяването на това“.

„Ситуацията е динамична“, коментира говорител на местната полиция пред CNBC, допълвайки, че има множество блокади в района заради демонстрациите.

Говорител на Tesla не е бил достъпен веднага за коментар.

От понеделник в близост до завода е разположен лагер, а участниците в него се увеличават от сряда насам, като достигнаха пика си  в четвъртък по време на празник в Германия, обяви полицията.

За петък бяха планирани протести – един близо до територията на фабриката на Tesla и друг, който предвижда шествие от лагера, обяви говорителят на полицията в Брандебург.

Въпреки това имаше опити за проникване в помещенията на Tesla и блокади чрез седящи протести по пътищата, допълва той.

Полицията се намеси, което доведе до множество арести и използване на сила.

Tesla е казала на своите работници да си останат вкъщи, вместо да идват във фабриката в петък, заради опасения, свързани с протестите, обграждащи завода, обяви в сряда CNN.

Във вторник Андре Тиери, старши директор производство във фабриката на Tesla, потвърди чрез X, че производителят на електромобили прекратява производството в петък в рамките на „еднодневно планирано спиране“

Tesla иска да разшири значително своята фабрика за батерии и автомобили в Брандебург, която се намира на около час път от Берлин. Планираното разширяване включва проекти за железопътно товарно депо и складови съоръжения, които биха могли да ѝ помогнат да избегне зависимостта си от други играчи, занимаващи се с логистика, и да избегне продуктовите паузи заради недостиг на части.

През февруари Tesla претърпя символичен удар, когато местните жители гласуваха против разрешаването на експанзията. Гласуването обаче не е обвързващо с конкретни действия, а Tesla и местните власти все още планират да продължат по план. 

Протестиращите обаче изразяват опасения относно плановете на Tesla, които включват изсичане на приблизително 100 хектара гора в селски район с по-малко от 8000 жители в близост до защитена зона.

Главният изпълнителен директор Илон Мъск се нахвърли срещу протестиращите преди време, като през март написа в X, че те са „или най-глупавите екотерористи на Земята, или са марионетки на онези, които нямат добри екологични цели“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 10.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още