IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на Opel се нарича Monza

Спортен автомобил с просторен интериор, смели форми и електрически двигател, комбиниран с ДВГ на метан

09:21 | 22.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Opel</p>

Снимка: Opel

Германският автомобилен производител Opel разкри подробностите за концептуалния модел Monza, който ще бъде представен пред публика по време на автосалона във Франкфурт. Става дума за спортен автомобил с просторен салон, голям багажник, авангардни технологии и новаторско задвижване, който разкрива как ще се развива в бъдеще компанията от Рюселсхайм.

Opel Monza представлява четириместен автомобил с две отварящи се вертикално врати. Средна колонка няма, което прави достъпът до предните и задните седалки еднакво удобен. Общата дължина на модела е 4.69 метра, а височината достига едва 1.31 метра. Това е с около 15 см. по-ниско от повечето коли на пазара, но въпреки това в салона на Monza могат да се настанят удобно четирима едри възрастни, сочи информацията. Багажникът също изненадва приятно - обемът му достига цели 500 литра.

От Opel уточняват, че дизайна на Monza е вдъхновен от формите на вълните, плискащи се на брега. Той представя как ще изглеждат бъдещите коли на марката. Важно е да се отбележи, че става дума не само за авангардни и хващащи окото форми, а за дизайн, който предлага и завидна функционалност на салона.

Концепцията Opel Monza може да бъде определена като идеологически наследник на представената преди 35 години кола със същото име. При представянето си, този модел шокира публиката с дигиталния си дисплей на арматурното табло. При новата Monza темата е продължена с авангардна LED прожекционна технология, която замества познатите уреди в салона.

"Водачите няма да открият конвенционалните индивидуални, отделни монитори, които изобразяват различна информация. Вместо това те виждат голямо скулптурирано арматурно табло, което се простира от врата до врата и се използва за цяла прожекционна повърхност. Информацията и декоративните елементи се прожектират върху повърхността, която водачът може да индивидуализира според желанията, нуждите, вкуса и настроението си. Общо 18 LED прожектора създават непрекъснат, адаптивен мултифункционален дисплей. Уредите могат да се командват от волана или чрез гласов контрол", обясняват хората от Opel.

Що се отнася до архитектурата, Monza е конструирана на модулна платформа, позволяваща максимална гъвкавост при избора на задвижваща система. За автомобилът, който ще бъде представен на изложението във Франкфурт, инженерите са заложили на електрическо задвижване с удължаващ пробега двигател с вътрешно горене, захранван със CNG (сгъстен природен газ / метан). Двигателят е новия трицилиндров бензинов 1.0 SIDI turbo, който е приспособен да се захранва с природен газ.

“Имаме ясна визия за това какви трябва да бъдат автомобилите на Opel в бъдеще и разполагаме със също толкова ясна стратегия за това как до постигнем тази цел. Monza Concept придава на тази стратегия ярко изразена идентичност, отбелязва д-р Карл-Томас Нойман. - Тя показва на нашите клиенти какво могат да очакват от нас в следващите години не само по отношение на дизайна, но по отношение на ефективността и комуникационната свързаност между водачите и интернет обществото. Така че той се пренася във всекидневието на бъдещия автомобилен живот и служи като важен източник на вдъхновение по пътя към тази цел – при това не само за Opel.”

Още снимки вижте в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още