IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще откупи Tesla?

Financial Times разглежда потенциалните източници на финансиране, към които може да се насочи Илон Мъск

13:25 | 09.08.18 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс


3. Суверенните фонд

Суверенният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия вече притежава 5 на сто от акциите на автомобилния концерн. Желанието на престолонаследника принц Мохамед бин Салман да диверсифицира икономиката на страната от петролната индустрия превръща фонда в логичен инвеститор.

Фондът разполага с 250 млрд. долара в активи, като целта е техният размер да се покачи до 400 млрд. долара до 2020 г. Вероятно опитът му да придобие Tesla също може да срещне проверката от страна на Cfius, която ще следи отблизо събитията около делистването на американската компания.

Тясно свързаната с фонда на принц Мохамед Mudabala, суверенния инвестиционен фонд на столицата на ОАЕ Абу Даби, също е заподозрян като евентуален финансов източник. Mudabala и фондът на принц Мохамед се обединиха, за да влеят 60 млрд. долара в технологичния фонд на SoftBank.

Разглеждат се и различни фондове от Норвегия, Катар и Сингапур, които имат реална възможност да се включат в закупуването на Tesla. 

4. Банки

Високорисковите облигации бяха добър вариант през 80-те години на миналия век да закупиш компания, която по принцип не можеш да си позволиш.

При традиционното изкупуване частните капиталови инвестиции биха натрупали нетен капитал, за да купят компания и да финансират остатъка от дълга. Но оскъдните парични потоци на Tesla превръщат това в предизвикателство.

Според анализ, извършен от международната рейтингова агенция Moody през март, дългът на Tesla ще надхвърли осем пъти нейната печалба през следващите 18 месеца.

Това е далеч над нивото, което регулаторите позволяват, когато банките отпускат заеми. Заем все пак може да бъде отпуснат, ако банките установят силни парични потоци. При Tesla обаче тези парични потоци са отрицателни.

5. Институционалните инвеститори

Илон Мъск предложи на акционерите, включително и на взаимните фондове Fidelity и T Rowe Price, които заедно държат 17,4% от акциите на Tesla, да задържат своите дялове, като по този начин редуцират съществено необходимия капитал за откупуването на компанията.

Институционалните инвеститори, от своя страна, желаят първо да видят всички предложения за превръщането на Tesla в частна компания.

„Като дългосрочни акционери ние ще отделим нужното време, за да обмислим това развитие“, заяви представител на инвестиционната компания Baillie Gifford, която е третият по големина институционален инвеститор със 7,8% дял от Tesla.

Janus Henderson, друга подобна компания, която е сред 50-те топ инвеститори в Tesla, изрази подкрепата си за потенциалното излизане на автомобилния концерн от борсата.

„Вероятно ще решим да останем сред акционерите в компанията“, заяви Хамиш Чембърлейн, представител на британската финансова агенция.

6. Приятелите от Силициевата долина

Като един от основателите на PayPal Илон Мъск се радва на някои от най-силните технологични връзки, включващи ранния инвеститор във Facebook Питър Тийл и основателя на LinkedIn Рийд Хофман.

Групата от милиардери има добре известна история от инвестиции и широк спектър от стартъпи в Силициевата долина. Сред тях са космическата компания на Мъск SpaceX, в която участват Тийл и бившият член на борда на директорите на PayPal Скот Банистър.

Но едно е да се инвестира рисков капитал в новопоявила се компания, а съвсем друго нещо е да се подкрепи едно мащабно изкупуване. Изглежда малко вероятно рисковите капиталисти да проявят желание да участват в подобна схема.

Всичко по темата четете тук!  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 7
julian12
преди 5 години
Ми само те могат да си позволята да купят нещо такова. То е нещо като хоби, винаги си на минус, обаче ти носи престиж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 1
BobyB
преди 5 години
Споменават Тенсент и Софтбанк, а пропускат американските ИТ гиганти, които имат повече пари от тия. Епъл - 300 милиарда кеш, Maйкрософт - 150, Гугъл - 100...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 8
bertram
преди 5 години
отговор на заглавието : някой балък!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 9
abdul
преди 5 години
Не, не, даже в съпорта е :-D, само лъже клиентите..Те си мислят, че си купуват Тесла, той им продава акции на Тесла.. и после си ги купува обратно. хаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
KPetkov
преди 5 години
Явно с производството проблеми няма, само с доставката :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
abdul
преди 5 години
https://forums.tesla.com/forum/forums/anyone-has-similar-experience-delivery-rescheduled
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 7
khao
преди 5 години
ти прогнозираш, той купува акции ... пак познаваш :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 12
vzhekoff
преди 5 години
Не че нещо, но от много време прогнозирах, че мошеникът накрая ще продаде забавачницата, и че без араби няма да мине :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 13
bertram
преди 5 години
имаше една много 'забавна' песен на една група идоти май тутурудка бешеприпева беше "на т'слата дръжка дръжката как влезе ..."мъск май я готви за музикален поздрав към акционеритевероятно ще има искове, които могат да ги занулят и затова излиза с тази бомбастична цена на акция, за да има мир....дали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 15
mrynmryn
преди 5 години
Много ми напомня на Стив Джобс - добри идеи от технологична гледна точка, но в другит аспекти - дупка. Джобс умря от собствената си глупост, Мъск ще си затрие компанията от същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още