IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rivian засенчва Tesla с IPO, което може да ѝ осигури 70 млрд. долара оценка

Силната подкрепа на Amazon и фактът, че R1T е първият електрически пикап на американския пазар, вдъхват увереност на концерна

12:50 | 09.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Конкуренция и подкрепата на Amazon

Когато компанията стъпи с двата крака на пазара, тя ще се сблъска със силна конкуренция. Ford Motor Co. има повече от 160 000 необвързващи резервации за своя F-150 Lightning, електрифицираната версия на най-продавания му пикап, където цената започва от около 40 000 долара, въпреки че ще бъде пуснат на пазара едва следващата пролет.

General Motors Co., който се отказа от закупуването на дял в Rivian през 2019 г., ще представи свой пикап, електрическа версия на емблематичен Hummer, тази есен. Концернът също така планира да представи електрифицирана версия на пикапа Silverado на Consumer Electronics Show през януари.

Междувременно Tesla се стреми да започне производството на своя футуристичен пикап Cybertruck в края на следващата година в новия си завод в Остин, Тексас. 

Голяма част от скорошния оптимизъм около потенциала и оценката на Rivian е предизвикан от подкрепата на Amazon и по-специално от поръчката на гиганта при онлайн търговията на дребно за 100 000 електрически микробуса.

На 1 октомври Rivian представи нови детайли относно сделката с Amazon в декларация до Комисията по ценни книжа и борси в САЩ, разкривайки мащаба на своето обвързване с един от най-големите си благодетели. Компанията на Джеф Безос ще има изключителни права върху транспортните средства на стартъпа в продължение на четири години, след като бъде реализирана първата доставка.

Скаринг изгражда две направление на своя бизнес – едното разчита на Amazon и се ангажира с изграждането на микробуси, докато другото залага на превозни средства, насочени към потребителските маси. Търговските автомобили ще осигурят на стартъпа стабилни приходи, докато пикапите и SUV-овете ще търсят приложение на масовия пазар на дребно, който е много по-чувствителен към икономическите условия.

 „Следващият Tesla“

„Силната пазарна оценка на Rivian отразява нейния контрол върху цялата верига на стойност и свободата да извършва иновации без да се занимава с блокирани активи“, споделя автомобилният анализатор в Pitchbook Асад Хюсеин.

Миналия месец се разрази съдебна битка между Rivian и Tesla заради твърденията на компанията на Илон Мъск, че неговият конкурент „краде“ служители, за да се сдобие с патентована технология за батерии.

Rivian, която през август 2020 г. обвини Tesla в задушаване на конкуренцията, отхвърли тези обвинения.

Ако Rivian достигне или надхвърли пазарна оценка от 63 млрд. долара, към която се стреми в своето IPO, ще засенчи подобни листвания на концерни, като Honda Motor Co., оценена на около 53 млрд. долара, и френската Renault SA, постигнала оценка от 11 млрд. долара.

Rivian планира да използва приходите от своето IPO за оборотен капитал, за да финансира растежа си и за други общи корпоративни цели. Освен че увеличава наемането на персонал и обема на закупените суровини и материали от своите доставчици, за да отговори на търсенето, компанията също така планира да построи втора фабрика в САЩ.

Компанията отчита нетна загуба от 994 милиона долара през първите шест месеца на 2021 г., в сравнение с дефицита от 377 милиона долара година по-рано. Очаква се тя да отчете нетна загуба за третото тримесечие от до 1,28 млрд. долара поради разходи, свързани със стартирането на производството на R1T.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още