IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стабилизирането на цените на жилищата - основна тенденция на пазара на имоти

Търсенето бавно нараства, сделките се увеличават, а строителството се очаква да се активизира, според компания за имоти

17:07 | 20.11.13 г. 1
Стабилизирането на цените на жилищата - основна тенденция на пазара на имоти

Стабилизиране на цените, увеличаване на сделките и активизиране на строителството – това са трите основни тенденции на пазара на недвижими имоти, които очакват от компанията за имоти Arco Real Estate.

“Вече можем да говорим за нормализиране на пазара на жилищни имоти”, коментира управителят на компанията Евгени Василев.

По думите му за първи път от 5 години през третото тримесечие на годината е отчетено леко покачване на цените на жилищата спрямо предходния тримесечен период. Като цяло през 2013 г. от компанията отчитат забавяне на спада на цените на годишна база, бавно нарастване на търсенето и засилване на ипотечното кредитиране при по-ниски лихви.

Допълнителна подкрепа на цените оказва и ограниченото предлагане на качествени имоти.

Що се отнася до новото строителство, компанията подчертава, че се издават повече разрешения за строеж, което е индикатор за по-сериозна активност в сектора в бъдеще.

Тармо Силд, главен изпълнителен директор на естонската Arco Vara Group, подчертава още, че лихвите по ипотеките в лева вече са по-ниски от тези в евро, а цените на жилищата и сделките в София са на по-ниски нива в сравнение с Естония и Латвия – другите страни, в които компанията оперира.

Arco Real Estate обяви, че стартира и втората фаза на жилищния си комплекс в софийския квартал "Манастирски ливади".

Първият етап беше приключен през миналата година, като построените 74 апартамента и 6 магазина са вече продадени. Сега се планира до края на 2014 г. да бъдат построени още две жилищни сгради с общо 132 апартамента, 72 подземни гаража и 70 надземни паркоместа, дентална клиника и 12 магазина.

Проектът се реализира с финансиране от УниКредит, а главен изпълнител е Комфорт ООД. Инвестицията е на стойност 4 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 3
pepince
преди 10 години
Аха да се стабилизират цените...и те поели пак надолу...честито на печелившите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още