IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оценители ще определят цената на пасищата, отдавани с предимство на животновъди

Чужденците ще декларират пред нотариус произхода на средствата за придобиване на земеделска земя у нас

11:59 | 18.03.14 г.
Оценители ще определят цената на пасищата, отдавани с предимство на животновъди

Независим оценител ще определя цената на държавните пасища и ливади, отдавани чрез търгове под наем или аренда на регистрираните животновъди в съответните общини, в които са имотите. Това предвиждат текстовете на общия законопроект за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи.

На първо четене депутатите подкрепиха два законопроекта – единия на Светла Бъчварова от „Коалиция за България“, а другия – на Десислава Танева от ГЕРБ. И двете предлагаха животновъдите да се ползват с предимство при наемането на пасища и ливади от държавния поземлен фонд.

Бъчварова предлагаше терените да се отдават без търг или конкурс на собствениците или ползвателите на регистрирани животновъдни обекти на базата на цените по договорите за наем и аренда от предходната година, докато Танева настояваше цените на терените да се определят от независим оценител, а без търг и конкурс по изключение да се отдават терени само на сдружения на собственици или ползватели на регистрирани животновъдни обекти, които се намират в съответното землище или в землищата на съседните общини.

Останалите свободни пасища и ливади след провеждане на търга се предвижда да се отдават чрез търг на лица, които отглеждат регистрирани пасищни селскостопански животни, и на лица, които поемат задължение да ги поддържат в добро земеделско и екологично състояние.

В общия законопроект се запазва изискването за 3 години уседналост на чуждите купувачи на земеделски земи у нас, включително съдружници и акционери в чужди дружества, които искат да купуват ниви.

Чужденците ще трябва да декларират пред нотариус и произхода на средствата за придобиване на земята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още