IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството пак дава двореца "Кричим" на Националната служба за охрана

В момента имотът се стопанисва от Министерството на финансите

15:21 | 07.07.14 г.
Правителството пак дава двореца "Кричим" на Националната служба за охрана

Дворецът „Кричим“ отново се предвижда да бъде прехвърлен на Националната служба за охрана от 1 август. Предложението е записано в проект на постановление на Министерския съвет, който е публикуван за обществено обсъждане на портала за обществени консултации.

Становища по предложението могат да бъдат изпращани до 19 юли.

Предвижда се да бъдат одобрени допълнителни 180 хил. лева по бюджета на службата за издръжка на стопанството до края на годината. Парите ще дойдат от намаление на разходите за администрацията на финансовото министерство.

В края на 2013 г. Върховният касационен съд отказа да преразгледа решението си от предходната година, с което окончателно присъди собствеността върху двореца „Кричим“ на държавата. Така бившият премиер и лидер на партията НДСВ Симеон Сакскобургготски загуби окончателно делото срещу държавата, с което искаше да си върне двореца „Кричим“.

Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок поискаха реституирането на 7 имота, като се позоваха на решение на Конституционния съд от 1998 г. , с което беше обявен за противоконституционен Законът за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници.

Дворецът "Кричим" е един от 17-те царски имота, национализирани през 1947 г. На Симеон Сакскобургготски и сестра му бяха възстановени шест от тях - дворците "Врана", "Царска Бистрица" и "Ситняково", две планински хижи в Рила и 16 хил. дка гора.

Първоначално дворецът „Кричим“ се стопанисваше от Националната служба за охрана, но през 2012 г. беше прехвърлен на Министерството на финансите и отворен за посетители. Сега правителството отново иска да го върне на службата за охрана с мотива, че стопанисването на имота е неприсъща дейност за финансовото ведомство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още