IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгват масови проверки на асансьорите

Мярката е по заповед на икономическия вицепремиер Екатерина Захариева заради поредния инцидент с асансьор, този път с фатален край

16:38 | 19.08.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Тръгват масови проверки на асансьорите

След поредния инцидент с асансьор – този път с фатален край, вицепремиерът в служебното правителство Екатерина Захриева разпореди извънредна проверка на всички подемни съоръжения в страната от Агенцията да метрологичен надзор, съобщават от Министерството на икономиката и енергетиката.

Днес жена на 46 години загина при пропадане на асансьор от 9-ия етаж в София, а друга жена е с тежки травми в столичната болница „Св. Анна“ в тежко състояние. 

Инспектори от Агенцията в момента изясняват на място причините, довели до нещастния случай. 

Пропадналият асансьор е преминал преди месец техническа проверка, като не са били установени нередности, съобщава БНР. През 2012 г. съоръжението пък е било изцяло ремонтирано. Основната причина за пропадането на асансьора в столичния блок в района на "Цариградско шосе" е скъсване на товароподемните въжета на кабината, показват първоначалните проверки.

Преди половин година Държавната агенция по метрология и технически надзор е внесла предложения за законодателни промени, свързани с фирмите, които осъществяват контрола на безопасността на асансьорите.

Председателят на агенцията Стефан Цанков обясни, че заради либералното законодателство у нас са регистрирани 300 надзорни фирми за технически контрол на подемните съоръжения. В Германия например тези фирми са само две, посочи Цанков, цитиран от Dnes.bg.

Според Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьори трябва най-малко веднъж на 10 дни да се извършват функционални проверки на съоръженията, а поне веднъж годишно – съответните изпитвания, като резултатите се записват в дневник. Често обаче проверките на съоръженията са фиктивни. Отделно заради високия разход поетапната подмяна на старите асансьори в жилищните сгради изглежда няма да се случи скоро.

От Асоциацията на производителите и вносителите на асансьори отдавна настояват подмяната на остарелите подемни съоръжения да се финансира с пари от европейските фондове при санирането на сгради. Организацията алармира и европейските власти за състоянието на съоръженията у нас и настоява за цялостна реформа, закриване на Инспекцията за технически надзор и въвеждане на евродирективите в сферата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Веск
преди 9 години
Брей, брей тая наша демокрация не може даже да поддържа асансьорите дето социализма ги построи. Факт. Какъв е статута на техническия надзор? Нулев. Какво очаквате. Има си ДАМТН и т.н. ама какво от това - нулев статут. Закони и правилници у нас бол - полза нулева. Бай *** и Андрешко не са свикнали да плащат общи разходи и да поддържат сгради и асансьори. У нас е модерен тарикатлъка. Същото важи за фирите по поддръжка. То няа кой да ги боядиса асансьора и вратите му вие поддръжка и ремонт гоните. Няма кой да измете даже на някои места. Не - у нас имаме демокрация в къщи, а отвън вратата общите разходи ги плаща още комунизма. Е - вижда се 25 години е забравил да ги плаща. Грозни входове, мръсни и грозни стълбища и околоблокови пространства - какви да са и асансьорите. ***. Пред блока оже да има джипове за по 100 000 лева, но входа и асансьора трябва да са ***. ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още