IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Космически наказания" за заменките на гори очаква адвокат

Сериозно нарушение на правилата е, че имоти са купувани изрично с намерението за замяна, а зад сделките стоят неслучайни хора, посочи Веска Волева

14:53 | 11.11.14 г.
"Космически наказания" за заменките на гори очаква адвокат

Проблемните сделки, отбелязани от Европейската комисия в решението си за заменките на горски имоти у нас, категорично са извършвани на тъмно и от фигури, които не са случайни. Този коментар направи адв. Веска Волева в ефира на телевизия Bulgaria on Air.

Тя отказа да посочи какви ще са сумите, които държавата трябва да възстанови, но очаква „космически наказания“, защото ще има и наказателни лихви, изчислявани по европейските правила. Волева посочи, че те ще бъдат налагани, тъй като при осъществяването на сделките волята е била да се измами държавата, а собствениците, които са реализирали сделките, са имали и съответните връзки с властта.

Според Волева имотите са купувани изрично, за да бъдат заменени, а не защото е възниквала необходимост от страна на собствениците им и именно това е сериозното нарушение. Волева препоръча и да се провери собствеността на имотите и по отношение на физическите, и по отношение на юридическите лица и допълни, че между лицата има сложна зависимост.

Волева прогнозира, че ще има още решения на Брюксел за замени на гори. В първото си решение по процедурата са посочени сделки в периода 2007 – 2009 година, но скандални решения има и от по-рано, обясни тя.

Първите стъпки, след като вече имаме решение от ЕК, а страната ни отказа да го обжалва, е да се уведомят собствениците, че трябва да бъде възстановена нерегламентираната държавна помощ.

„Ако има материална промяна, такава е формулировката на Европейската комисия, там възстановяването трябва да стане не с развалянето на сделката за замяна, а с възстановяване на средствата и на лихвите. Лихвите се изчисляват по съответна европейски директива“, обясни още тя.

Волева коментира, че с решението на ЕК ще бъде сложен край на схемата за замяна на имоти, макар и реално ресурсите да са вече изчерпани. „Застроихме Черноморието, застроихме курортите и всичко, което беше възможно“, обясни още тя. 

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още