IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемът с призрачните села с необитаеми къщи се разраства

Собственици на имоти на село предоставят без пари домовете си на хора, които да ги стопанисват

09:13 | 07.12.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Проблемът с призрачните села с необитаеми къщи се разраства

Собственици на имоти на село предоставят без пари домовете си на хора, които искат да живеят там. В сайтове за безплатни обяви все по-голяма популярност набират опитите да се намерят „стопани” на къщи в малки населени места. Единственото условие на собствениците към новите обитатели е да поддържат имота, пише в. "Монитор". 

„Давам, без да се плаща наем, на сериозен човек (семейство) или пенсионери къща с двор в село Българско Сливово, до Свищов”, пише в обява в популярен сайт.

Изискването на собственика е кандидат-новодомците да живея постоянно на мястото, да стопанисват и да се грижат за имота - къщата и двора.

Самата къща е на два етажа, 100 квадратни метра и два декара двор, в които може да се отглеждат плодове и зеленчуци.

В същия сайт се предлага и къща с почти готова градина. „Давам къща за живеене в с. Чокоба - 60 кв.м., с двор 1200 кв. м., с лозе и овощни дръвчета. Без наем, срещу стопанисване”, пише в друга обява.

Не липсва и търсене на подобни предложения. В интернет пространството и различни социални мрежи немалко столичани пускат обяви, че имат желание да се преместят на село, където да живеят в някоя къща срещу стопанисване.

Млада жена например търси своя дом на село. Тя посочва, че е безработна, има малък опит в градинарството и животновъдството на ниво основни задължения. „Нямам на разположение къща на село, но ако някой има и не я ползва, предлагам да се нанеса и да я поддържам, без да плащам наем”, пише в обявата си тя. Дамата е съгласна да се грижа и за възрастен човек и посочва, че има опит като домашен помощник и болногледач в домашни условия.

Нерядко собственици на имоти са готови да ги предоставят и на семейства в нужда. Наскоро с дом се сдоби младо семейство, което нямаше къде да живее. Жена от Враца им предостави дома си.

Проблемът с призрачните села с необитаеми къщи у нас се разраства все повече. 172 села са обезлюдели, като 24 от тях дори са заличени от картата на България само в рамките на 1 година. В селата живеят по-малко от 2 млн. души. Затова в последните години англичани и руснаци все по-често спасяват българските села от обезлюдяване и закриване.

Още новини от България четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 0
Императорът
преди 9 години
Два са основните фактори за упадъкът и гибелта наБългарското село. Пръвият е *** тероризъм и вторият - липса на инфраструктура.Никой няма да отиде там, където няма нито лекар, нито детска градина и училище, нито свестен път и дето, за капак на всичко, *** ще го ограбят до шушка и може и да го убият за два лева.И това е жалко, защото реално погледнато съвременните технологии и бръзината на транспорта, са небивал шанс за възраждането на селата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
mick
преди 9 години
Според мен затриваме селата, защото не ги поддържаме. Отделно държавата вдига МРЗ и МОП, създава пречки на хората там да наемат работници. В момента бюджетите на селата са няколко хиляди лева на година. За какво по-напред? Улиците са ремонтирани за последно при социализма. Селата имат хиляди декари земи в землищата си, но не получават приходи от там.. няма данък имоти. Цялата печалба от земите отива за собствениците, отделно получават субсидии.. но не дават и стотинка за инфраструктура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
ivanrog
преди 9 години
Всъщност проблема е съвсем различен - затриваме селото бавно и постепенно, дори комунистите не успяха да го направят. В момента масово на село има зърнопроизводител в най-добрия случай(ако не държи няколко села). В този случай работната ръка вече е все по-ненужна, няма ги културите, които искаха ръка, която да създава заетост, а от там и да има някой на село, а сега обратния процес е ужасно труден. Така както много се опитват да дойдат в София, хората от село се опитват да отидат в по-големия близък град.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
studioaa
преди 9 години
Сега като се появи брокерът Аврамчо ще Ви обясни, че имотът е най-сигурната инвестиция и банковата ни система е като продънена каца. Ако продължаваме така софийските апартаменти ще започнат да се предлагат по същия начин след 10-15 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 8
mick
преди 9 години
Интересното е, че почти никой не продава.. или ако продава иска пари все едно имотът е чисто нов и с добра локация. Българинът все го изтрах, че ще се мине.. и точно така става.. къщата я ограбват, после пада и т.н. И става непродаваема. Но даже и в тази ситуация пак се искат много пари.Това е така, защото няма данъци.. Така обаче никой не поддържа улиците, няма полиция.. и се завърта един порочен кръг..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още