IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващите планират ново поземлено законодателство до година и половина

Фермерите ще бъдат компенсирани за унищожените от последните дъждове посеви, заяви Десислава Танева

14:59 | 05.02.15 г.
Управляващите планират ново поземлено законодателство до година и половина

До година и половина ще създадем ново адаптирано поземлено законодателство и за целта вече са проведени консултации. Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева на третата национална среща на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) в курорта „Златни пясъци“.

Тя посочи, че законодателството за земите, включително и за хидромелиорациите, трябва да бъде осъвременено.

Промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи ще бъдат обсъдени утре от работна група. Целта е през следващата седмица те да минат през земеделската парламентарна комисия. „Трябва да се даде устойчивост на поземлените отношения и на правните основания за ползването на земите, да се уреди ползването на пасищата за животновъдство“, коментира тя.

Председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов посочи, че Асоциацията има конкретни предложения по законопроекта за земите.

В становище на организацията се казва, че има риск законопроектът на управляващите да създаде проблем при споразуменията за създаване на уедрени имоти. Предвижда се да отпадне нотариалната заверка на подписите на собствениците, а и сключеното от тях споразумение няма да се регистрира в Агенцията по вписванията. Затова от АЗПБ смятат, че това създава предпоставка за злоупотреба с имотите. Същото становище преди дни представи и Асоциацията на агроекологичните производители.

На днешния форум Десислава Танева припомни, че на 1 март започва кампанията за директните плащания с новото условие за правно основание за ползване на нивите (фермерът да има акт за собственост за нивата или договор за аренда – бел. ред.).

„За 2014 г. близо 100 млн. лв. от европейските средства са платени за площи, обработвани без правно основание – на собствениците не са платени ренти. Тъй като размерът на заявените площи беше 3,8 млн. ха, изплатената ставка падна до 27 лв./дка. При ползването на земите трябва да има равни условия за всички“, обясни Танева.

Във връзка с настояването на финансовото министерство да бъдат сложени фискални устройства на ведомствените бензиностанции, министърът коментира, че всеки трябва да е на светло и да си плаща данъците. Мерките за контрол трябва да са поносими и ефективни за всеки сектор, посочи тя.

По повод неприключилата процедура за избор на доставчик за ваксина срещу „Син език“, тя припомни, че кабинетът е отпуснал необходимите средства. Водени са неформални разговори с производители, които имат ваксината в наличност, за да може ваксинацията да започне навреме, заяви Танева.

Всеки един животновъд, независимо какъв вид животни отглежда, ще получи за този период по-високо подпомагане на глава животно, подчерта тя.

След вчерашния протест на тютюнопроизводители от област Силистра заради неизкупен тютюн Танева каза, че държавата не следва да е регулатор на този пазар.

„Европейско подпомагане за тютюна няма. Държавата може да дава до 2020 г. национални доплащания. Самият тютюнопроизводител трябва или да се ориентира към сорт със съответното качество, който да има добра пазарна цена, или да потърси допълнителни източници на доходи от земеделска дейност, които по ПРСР са достатъчно – има специална подпрограма за малките фермери“, заяви министърът.

Тя посочи още, че една от причините да има неизкупен тютюн вероятно се крие в самите търговски взаимоотношения между производители и изкупвачи и припомни, че управляващите предлагат промени в Закона за тютюна.

Фермерите ще бъдат компенсирани за унищожените от последните дъждове посеви, както са били обезщетявани и досега, заяви министърът – службите по земеделие ще проверят нивите и стопаните ще ги заявят като напълно пропаднали площи. Трябва да възпитаваме културата на застраховане на земеделците, допълни агроминистърът, но се обяви против възможността фермерите да бъдат административно задължени да се застраховат.

Запитана за състоянието на язовирите, Танева каза, че екоминистерството следи състоянието им. Два язовира, които стопанисва държавното дружество „Напоителни системи“, са изведени от експлоатация, обясни тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още