IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десислава Танева: Новата програма за селските райони тръгва през март

И при новата програма се получава изоставане като при старата, призна зам.-министърът на земеделието Васил Грудев

12:38 | 05.02.15 г.
<p>
	Десислава Танева взе участие в Третата национална среща на земеделските производители в &bdquo;Златни пясъци&rdquo;. На снимката: Танева и Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители. <em>Снимка: БТА</em></p>

Десислава Танева взе участие в Третата национална среща на земеделските производители в „Златни пясъци”. На снимката: Танева и Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители. Снимка: БТА

Новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 ще тръгне в края на март. Това каза агроминистърът Десислава Танева на третата годишна среща на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), която се провежда в курорта „Златни пясъци“.

Танева уточни, че засега програмата не е приета от Министерския съвет, тъй като тече съгласуване с финансовото министерство. Тя увери животновъдите, че преди Брюксел да одобри официално програмата, ще бъдат отворени мерките за инвестиции в стопанствата и за младите фермери.

Зам.-министърът на земеделието Васил Грудев представи графика, по който ще се отварят мерките.

Общият бюджет на ПРСР е 2,9 млрд. евро, или с 10,4% по-малко в сравнение с програмата от първия период. Общо ще се прилагат 18 мерки, а от общия бюджет за развитието на бизнеса били предвидени над 1 млрд. евро, заяви Грудев.

Той посочи, че едновременно с началото на кампанията за директните субсидии от 1 март със средства от бюджета ще бъдат отворени мерки, свързани с плащания на площ: Агроекология и климат, Биоземеделие, плащания по Натура 2000.

В края на март тръгва мярка 4.1 Инвестиции в земеделски стопанства, с бюджет 150 млн. евро. Проекти ще се приемат през април, ще осигурим достатъчно голям бюджет и достатъчно дълъг прием, обеща Грудев на фермерите. Той подчерта, че по тази мярка ще се приемат с предимство проекти от секторите плодове и зеленчуци, животновъдство (млечни ферми), биопроизводство.

„Под една или друга форма това са приоритетните сектори, които чрез гарантиран бюджет или подкрепа с допълнителни бонус точки, ще бъдат основна движеща сила за цялата програма“, обясни зам.-министърът.

През май или юни ще стартира мярка 6.1 Млад фермер, но непосредствено преди това трябва да стартира подмярката 2,1, чрез която се финансират консултантски услуги за фермерите от Националната служба за съвети в земеделието.

Грудев отчете, че както пред първия период, когато ПРСР 2007 – 2013 беше отворена с година и половина закъснение, сега се получава същото изоставане с новата програма. „Това е един от уроците, който не сме научили, повтаряме грешката от първия програмен период“, призна зам.-министърът.

Десислава Танева посочи, че в окончателния вариант на програмата има промени спрямо първите проекти - намалени са бюджетите на мерките за техническа помощ, обучение и консултация, за да има повече бюджет за проекти, свързани с конкурентоспособността.

Тя обясни на фермерите, че оттук нататък няма как да се правят промени по програмата, в противен случай мерките няма как да тръгнат през пролетта.

Танева коментира още, че сега едно от основните предизвикателства пред министерството е кампанията за директни плащания за обработваема земя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още