IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализът на концесионния договор за ски зона Банско ще се забави

Към момента няма представено инвестиционно намерение за втори лифт в Банско, каза екоминистърът Ивелина Василева

15:30 | 17.02.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: МОСВ</em></p>

Снимка: МОСВ

Работната група, която анализира концесионния договор за ски зоната в Банско, все още не е готова с анализа. Експертите са поискали 10 дни отсрочка, за да излязат с конкретно решение за доизясняване на въпросите по концесионния договор. Това каза екоминистърът Ивелина Василева, която отчете свършената от екипа й работа през първите 100 дни управление на кабинета.

Василева припомни, че правителството отмени решение на кабинета „Орешарски“ за изменение на концесионния договор в Банско. След това беше съставена междуведомствена работна група, която трябва да излезе с предложение за решение на казуса с експерти от Министерския съвет, министерствата на околната среда, на регионалното развитие, на туризма, на спорта и на образованието. Чака се окончателният доклад и решение на МС.

Казусът трябва да се изясни по законосъобразен начин, заяви Василева. Запитана дали работната група ще даде зелена светлина за втори лифт в Банско тя припомни, че към момента няма представено инвестиционно намерение. Ако такова бъде представено, ще бъдат извършени екологична оценка и оценка за въздействие по околната среда (ОВОС).

„Този спор има отношение към Плана за управление на парк Пирин, който е защитен от конвенцията на ЮНЕСКО. Според условията на конвенцията режимите в буферните зони са облекчени откъм рехабилитация и строителство на съоръжения“, коментира министърът.

Така от думите й стана ясно, че утре е малко вероятно кабинетът да вземе решение за изграждането на втори лифт в Банско, както очакваше министърът на туризма Николина Ангелкова.

По отношение на работата си Ивелина Василева отчете, че продължават разплащанията по старата оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) 2007-2013. От 10 ноември досега са разгледани над 250 искания за възстановяване на средства на общините и са обработени плащания за близо 480 млн. лв. за 64 общини.

По ОПОС се изпълняват 239 проекта, а по инфраструктурните обекти са ангажирани повече от 14 500 работници. През ноември новата ОПОС 2014-2020 е предоставена в Брюксел, отчете още министърът.

Във връзка с наводненията тя каза, че вече няма безстопанствени язовири, а с проект за изменение на Закона за водите е определен един орган, който да следи за техническото състояние на язовирите – Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Приемането на проекта от МС се бави, тъй като икономическото министерство прави финансова обосновка за необходимите допълнителни средства за ДАМТН.

Министърът отчете, че е разработен проект на изменение на Закона за ограничаване на изменението на климата и проект на Закон за чистотата на атмосферния въздух. През декември е приет Националният план за управление на отпадъците, който включва Национална програма за предотвратяване на образуването на отпадъци.

120 млн. лв. от новата ОПОС ще бъдат насочени към намаляване на емисиите замърсители от градския транспорт, а общините ще могат да кандидатстват с проекти за техника за мокро почистване на улиците, стана ясно при отчета.

Екоминистърът предупреди, че очаква кметовете да съдействат за обходи на речните корита, за да не се допускат замърсявания, а глобите за нерегламентирани сметища са от 2 до 10 хил. лв.

По Българо-швейцарската програма за сътрудничество ще бъде финансирано обезвреждането на стари пестициди, останали в различни общини в цялата страна още от времето на ТКЗС-тата. МОСВ и ПУДООС са съставили списък на складовете със стари пестициди – близо 5000 т, като се предвижда те да бъдат събрани и изгорени, информира тя.

Василева каза още, че с проект за изменение на Закона за опазване на околната среда малките търговски обекти в градовете като фризьорски салони и стоматологични кабинети например вече няма да минават процедура по преценка за необходимостта от ОВОС и няма да се налага да плащат съответната административна такса от 500 лв. Освен това стартиращата фирма губела 3 месеца с тази процедура.

Текстовете се прецизират, за да се облекчи малкият бизнес, обясни екоминистърът.

Преди да бъде одобрена официално новата ОПОС, е възможно да започне прием на проекти. В момента се работи по системите за контрол, които трябва да бъдат акредитирани от Изпълнителната агенция „Одит на средствата от ЕС“. Според график от Агенцията системите ще бъдат разгледани през март. При одобрение веднага министерството ще може да прати поканите за проектни предложения. Те ще бъдат фокусирани към ВиК сектора и отпадъците – изграждането на компостиращи инсталации в общините, допълни екоминистърът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още