IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И 2015 се очертава като "година на купувача" на жилищния пазар в София

Появата на нови жилищни проекти ще роди силна конкуренция сред продавачите, прогнозират брокери

13:28 | 29.04.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Столичното метро прави заобикалящите го квартали предпочитани. <em>Снимка: БТА (на снимката новоизграждащ се участък от отсечката Младост 1 - &bdquo;Бизнес парк София&rdquo;)</em></p>

Столичното метро прави заобикалящите го квартали предпочитани. Снимка: БТА (на снимката новоизграждащ се участък от отсечката Младост 1 - „Бизнес парк София”)

Увеличаване на сделките и ипотеките

Според данните на агенцията активността в броя на сделките в София в първото тримесечие на годишна база се покачва с над 20%, а в сравнение с последното тримесечие на 2014 година ръстът е около 7%.

Силното раздвижване на имотния пазар проличава и в сериозния ръст на новоотпуснатите ипотечни кредити. Според данните на Агенцията по вписванията броят на ипотеките през първото тримесечие на 2015 г. в София е скочил двойно спрямо същия период на 2014 г.

Сходна е и тенденцията в другите големи градове в страната. Във Варна ръстът в броя на кредитите на годишна база е с над 40%, а сравнение с първото тримесечие на 2009 г. (началото на кризата) демонстрира скок от 75%. Удвояване на броя ипотеки се наблюдава и в Пловдив – както на годишна база, така и в сравнение с периода на криза. В Бургас ръстът в новоотпуснатите заеми е над 25%.

Покачването на активността и растящата сигурност на участниците носят определени специфики през отчетения период, посочват от компанията. Сделките „на зелено” представляват интерес не само за живеещите извън страната българи. Макар купувачите да са все още плахи и същевременно взискателни, ако зад даден проект стои сигурен според тях предприемач и отговарящ на критериите им проект, те са готови бързо да стигнат до сделка. Над една трета от купувачите продължават да предпочитат големи апартаменти – 38% търсят тристайни жилища, като интерес има и към многостайните (5% от покупките).

Границите на ипотечното кредитиране чертаят сходна тенденция – с около 5% се покачва делът на кредитите между 50 хил. и 100 хил. евро, като също с толкова е спадът на по-евтините – до 50 хил. евро.

„Търсещите имот демонстрират добро познаване на пазара и финансова увереност. Това обаче не означава, че тенденцията все още е към бързо сключване на сделки. Напротив, периодът, в който се реализира дадена покупка днес, се удължава, макар и малко. Причината е, че някои купувачи все още не намират желания имот и продължават да изчакват да се появи именно онова, което отговаря на изискванията и желанията им. Това са хора, които имат ясна представа за ситуацията и съзнателно забавят покупката си”, казва Богданов.

Сред водещите фактори за покупка на жилище са ефективното разпределение и локацията на имота. Метрото прави заобикалящите го квартали най-предпочитани от софиянци. Центърът на столицата също е сред най-желаните райони, като престижа си задържат и южните райони на града. Ценовите нива се запазват без съществени промени, като малък ръст за изтеклите 3 месеца се наблюдава в по-големите градове в страната.

Необходимостта от пари остава водещ мотив за продажба, но над 25% от продавачите през тримесечието възнамеряват да купят друг имот с придобитите средства. Купувачите инвеститори пък са близо 15% от всички през периода, което е известен спад в този показател, посочват от агенцията. 

Цени на имотите в големите градове

Жилищни имоти Декември 2014 Март 2015
София 689 евро 710 евро
Варна 672 евро 685 евро
Бургас 488 евро 500 евро
Пловдив 489 евро 495 евро

Източник: Адрес

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 15 rate down comment 4
OPASEN
преди 9 години
Бате Ваньо,каза нещо ценно, ама не съвсем...Купувачът е водеща фигура, но не от 2009, а от около 2012 - ако знаеш колко заблудени овци си напазаруваха в годините след началото на големия погром (2009) и то с ясното съзнание, че цените са спаднали и правят сделката на живота си!! Бая се прецакаха, защото прибързаха с няколко години... Е, не се набутаха колкото купувачите от 2005-2008, но реализираха много добра загуба, а това означава, че за тези купувачи не може да се каже, че са били водещи фигури на пазара. За да си водеща фигура, поне според моите разбирания, трябва да си в позиция, в която да реализираш по-добра печалба за сметка на отсрещната страна ;-))От 2012 купувачите станаха водещи, защото продавачите бяха притиснати да продават!Не мисля, обаче, че още много дълго ще е така, защото вече ясно се вижда как продавачите не бързат да продават на всяка цена и съвсем скоро те ще станат водещи, а това ще доведе до вдигане на цените, колкото и да не ти допада това :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 1
nocalled
преди 9 години
нумбер уан си бе! не нумбар файф!те тва искат брокерите, да смучат нещо...кат няма кръв...друго...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 8
van05
преди 9 години
Купувача винаги е бил водеща фигура.Оферти бол.Човекът с акумулиран ресурс е царят от 2009 до момента.Собствен ресурс , а не заемен.А брокерите цървуланковци Пундита Скептико-Онанисти и прочие Песимисти,ключарки Бабитки и други Бибитки да го д*у***е на бай ви Ваньо нумбар фаив.*** по веригата смучещи кръв.ДЕПМЛБЦ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още