IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова: Инфраструктурата на София не е поддържана с години

Строителството на метрото намали наполовина замърсяването с азотни оксиди, обясни кметът на столицата

11:08 | 21.07.15 г. 5
Фандъкова: Инфраструктурата на София не е поддържана с години

Инфраструктурата в София не е поддържана дълги години и затова сега се налагат толкова мащабни ремонти в столицата. От една страна, градската инфраструктура трябва да се развива, а от друга – да се поддържат съоръженията, уточни кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНТ.

Мащабна тригодишна програма за ремонт на базовата инфраструктура е започнала още през миналата година, уточни тя и допълни, че в града има съоръжения, които от построяването си не са били ремонтирани. Сред тях например е мостът при „Алея Яворов“, от който са падали отломки.

След завършването на ремонтите на базовата инфраструктура, тя само ще бъде поддържана. След това предстои изграждането на инфраструктурата в крайните квартали на София и в малките квартали, обеща кметът.

Ремонтната дейност по ключовия булевард „Цариградско шосе“, която причинява значителни затруднения за движението, ще приключи до септември. В момента над 50% от дейностите по основните трасета на булеварда са приключени, отчете Фандъкова.

„Трудностите при ремонтите са, че се опитваме и да ремонтираме, и да не спираме движението“, каза още тя.
Строителните дейности се контролират ежедневно с мобилна лаборатория на Агенция „Пътна инфраструктура“.

В следващите месеци ще започне ремонт и на още един ключов за София булевард - „Витоша“ от НДК до Южния парк. Ще бъдат полагани безшумни трамвайни релси, съобщи Фандъкова и допълни, че това е част от усилията на общината за намаляването на шумовото замърсяване в града.

Усилията за намаляването на замърсяването на въздуха (чрез строителството на метрото, например) също дават резултат, макар и бавно. От 2012 година досега замърсяването с азотни оксиди е намаляло наполовина, посочи кметът.
„Строителството на метрото намалява със 75 хил. тона годишно вредните емисии във въздуха“, категорична беше тя.

Според нея критиките, че общината обръща внимание на центъра, но не и на периферията на града, не са точни. Тя посочи, че това са предизборни коментари, целящи да разделят живеещите в града и е „любима тема на опонентите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
ПИЧ
преди 8 години
Това което Фандъчкова не прави и не направи са -1.преасфалтиране на малкитв вътрешно-квартални улици и 2. Липсва строителство на подземни паркинги . Продължава строителство на сгради на изключителни тесни места, където е ясно че няма места за спиране, няма и подземни паркинги. Това се отнася и за кварталите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Ха ха ха хаааа! Г-жа Фандъкова, я ни припомнете кой управлява София в последните .. вече над 10 години? Първо самата вие сте на този пост вече над 5 год мисля. Второ, предишният кмет беше самият ТОЙ! Да не искате да кажете, че ТОЙ не е поддържал инфраструктурата? Ако се опитвате това да припишете на Софиянски някак.. не чувствате ли че сте смешна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
Фандъкова откри Америка...или топлата вода :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
VladimirYosifov
преди 8 години
Здравейте г-жо Фандъкова, моля Ви, обяснете на избирателите на ГЕРБ защо никой не може да продаде тавана си за жилище, а мазето за тоалетна на ресторант или склад на магазин.Моля Ви, г-жо Фандъкова, като добър кмет на София, обяснете докога ще хрантутим бандити от ВИАС .Моля Ви, г-жо Кмет, кажете, преди Местни Избори 2015, защо не мога да отделя в отделен Нотариален акт мазето и / или тавана си от Нотариалния акт на апартамента си .От няколко месеца ВИКАМ, че преди изборите трябва да обещаете да прекратите практиката да плащаме на мазни старчета от ВИАС, които чрез фалшиви проекти ни разрешават да продадем тавана или мазето си и да погасим част от ипотечния заем .Поздрави, https://***.facebook.com/Vitosha.Boulevard.Sofia
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 9
mapto
преди 8 години
Фандъкова е права: инфраструктурата не е поддържана от години и това е именно защото тя като кмет от много време си затваря очите за източванията в общината. По-безличен кмет София не е имала. Това не я прави непременно най-криминалната, но отговорността продължава да бъде изцяло нейна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още