IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Архитекти се обявиха срещу мащабното преустройство на Японския хотел

Те определиха строителните дейности като грубо посегателство над работата на японския архитект Кишо Курокава

13:43 | 08.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: хотел &quot;Маринела&quot;</em></p>

Снимка: хотел "Маринела"

Преустройството на хотел "Маринела" е грубо посегателство над един от шедьоврите на световноизвестния японски архитект Кишо Курокава. Комплексът е единствен по рода си в Източна Европа, заяви Георги Бакалов, председател на Съюза на архитектите в България. 

Сградата е символ на приятелството и сътрудничеството между България и Япония. Тя е една от емблемите на Курокава, архитектът на 135 от най-значимите сгради в световната архитектура, посочи Бакалов, цитиран от БТА.

Собственикът на хотел "Маринела", който преди година изкорени японските вишни в пешеходната зона, променя цялостния вид на сграда, строи масивни метални конструкции, променя фасадата, надстроява, променя интериора на хотела по свой вкус. Така се нарушават функционалните и пространствени връзки и се променя обликът на хотела, алармират от Съюза на архитектите.

Според специалистите преустройствата в хотела, известен доскоро като "Кемпински", са в нарушение на Закона за устройство на територията и на Закона за авторското право.

От съюза на архитектите казаха, че ще задвижат процедура по отнемане на правата за практикуване на архитектите, които участват в унищожаването на сградата. От гилдията съобщиха, че ще предприемат кампания за създаване на нови критерии и правила за запазване на съвременното културно наследство.

Съюзът на архитектите и Камарата на архитектите призовават всички институции, които имат отношение, да вземат отношение и да предотвратят разрушаването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още