IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъжда се проект за нова икономическа зона край Пловдив

Китайски пилотен проект ще даде възможност на производители от цял свят да излагат продукцията си

16:51 | 14.06.16 г.
<p>
	Делегациите по време на инвестиционния форум за представяне на проекта. <em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Делегациите по време на инвестиционния форум за представяне на проекта. Снимка: Министерство на икономиката

Обсъден е проект за изграждане на пилотна евро-китайска зона за ново икономическо сътрудничество в Пловдив. Това се случи в рамките на посещение на българска делегация във Втората министерска конференция за насърчаване на търговско-икономическото сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа в Шънджън.

Зоната ще представлява иновативна публична платформа за бизнес, електронна търговия, логистика и финанси, осигуряваща директна връзка между потребителя и производителя. 

Проектът ще обхваща терен от около 2,6 млн. кв. м. и застроена площ от около 5 млн. кв. м.

Глобалното селище ще е европейската централа на китайската компания Porter City Holdings. Очаква се то да даде възможност на производители от цял свят (Европа, Близкия изток и Африка, Русия и страните от ОНД) да изложат своите продукти, да разкрият офиси, търговски и логистични центрове.

Намеренията на китайската компания са проектът да се реализира в "Тракия икономическа зона" в Пловдив. За целта е подписано споразумение за сътрудничество с българската компания „Сиенит Холдинг“, която е в основата на създаването на индустриалната зона.

„Сиенит Холдинг“ и Porter City Holdings подписаха и споразумения с китайски финансови компании и инвестиционни фондове за финансово участие в проекта.

По време на срещата са обсъдени възможности за разширяване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество между България и Китай и в частност с град Шънджън. Българската делегация е поканила Shenzhen Airlines да участват в търга за отдаване на летището в Пловдив на концесия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още