IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ресурсът на програмата за саниране е на практика изчерпан

ББР е поела ангажименти за над 1 млрд. лева, колкото е предвиденото финансиране

13:26 | 15.07.16 г. 3
Ресурсът на програмата за саниране е на практика изчерпан

Ресурсът на националната програма за безплатно саниране на старите панелни блокове е на практика изчерпан. Българската банка за развитие (ББР) е поела ангажименти за над 1 млрд. лева, стана ясно от отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос на депутата Манол Генов, зададен в рамките на парламентарния контрол.

Припомняме, че програмата за саниране стартира през миналата година със заемен ресурс в размер на 1 млрд. лева. Идеята е след изчерпването му и намирането на нови източници за финансиране тя да продължи, но собствениците да имат някакво самоучастие.

Към 14 юли ББР е сключила 1 947 договора с общини за финансиране на ремонтни дейности за сгради с обща площ почти 9,7 млн. кв. м, отчете Горанов. Стойността за изпълнение на отделните дейности по тези договори възлиза на почти 258,4 млн. лева, като предстоят да се сключват и още договори.

Разплатените средства са в размер на приблизително 69 млн. лева.

Общо 162 общини са обявили обществени поръчки за саниране на жилищни сгради, каза още Горанов. Обобщени данни за търговете ще има към 20 юли, допълни той.

Манол Генов разкритикува банката, че от публичния ѝ регистър не става ясно кога са завършени вече приключените обекти, както и в какви срокове общините, с които строителните фирми са сключили договори, са подали искания за плащане към ББР.

Генов подчерта, че получава сигнали за неразплатени суми и забавяне на плащанията от 2-3 месеца. Според него банката не изпълнява задълженията си и от една страна поставя общините в неудобно положение, а от друга – изнудва фирми от строителния бранш.

Горанов отговори, че няма никакви причини, заради които ББР да бави плащания, и обеща, че ще провери сигналите до Генов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 2
redcretin
преди 7 години
Поредният изпапкан милиард ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
realista
преди 7 години
Образованието и здравеопазването изнемогват, а се пилеят пари за саниране на празни апартаменти. Скоро няма да има кой учи децата ни и да ни лекува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
aldy
преди 7 години
Аха, събраха паричките за избори, пък който иска после да довършва "поетите" ангажименти. Демек, да гони Михаля...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още