IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модерни технологии ще се финансират по програмата на енергийна ефективност на ЕБВР

За първи път новостроящи се сгради също ще могат да получат кредитиране на мерки за подобряване на енергийната ефективност

12:22 | 01.09.16 г.
<p>
	<em>Илюстрация: Pixabay</em></p>

Илюстрация: Pixabay

Програмата за кредитиране на енергийната ефективност в дома (REECL) на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) разширява фокуса си и по нея ще бъдат финансирани инвестиции в модерни технологии. Това стана ясно при представянето на третия етап по програмата.

Така домакинствата, които кандидатстват за кредитиране по програмата, ще могат да финансират покупки на енергийноефективни уреди, изграждане на асансьорни системи, климатични системи и фотоволтаици за собствено ползване.

Собствениците все повече се интересуват от цялостни енергоефективни решения за цялата сграда, отчете директорът на ЕБВР в България Лариса Манастърли.

Програмата е и единствената, която отпуска подкрепа за еднофамилни сгради и малки жилищни блокове, които обаче са голяма част от сградния фонд на страната, допълни още тя.

За първи път финансиране ще могат да получат и новостроящи се сгради, поясни от своя страна Борис Петков, консултант по програмата. Спестяванията на тези сгради също се доказват - чрез инвестиционните проекти, които строителите представят. Достъпът до програмата на новостроящи се и стари сгради е напълно равнопоставен.

От ЕБВР уточниха, че изпълнявайки всички нормативни изисквания, новостроящите се сгради у нас имат енергиен клас най-много В-, което означава, че само пет години по-късно собствениците ще започнат да търсят решение за подобряване на енергийната ефективност на дома си.

REECL се реализира с подкрепата на Министерството на енергетиката. По време на своето приветствие към участниците в представянето на новия етап на програмата, зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков отбеляза, че по програмата вече са отпуснати над 160 млн. лева под формата на кредити за 52 хил. домакинства. Безвъзмездната помощ е на стойност над 40 млн. лева.

Така се пестят средно по 236,8 мегаватчаса електроенергия годишно, а емисиите въглероден диоксид намаляват с 247 тона годишно.

На третия етап от програмата за енергийна ефективност ще бъдат отпуснати още 40 млн. лева от ЕБВР и допълнително 8,8 млн. лева от Международния фонд "Козлодуй", който е един от основните партньори на банката в тази програма.

Одобрените кандидати получават и безвъзмездна помощ в размер на между 10 и 20 % от главницата на отпуснатия кредит, като размерът зависи от сложността на изпълнения проект. До 10% получават еднофамилните сгради, които са внедрили поне две енергоспестяващи мерки. Малките сгради (с поне три жилища) могат да получат и до 20% безвъзмездна помощ.

Третият етап ще продължи до 31 декември 2019 година. Очакванията са, че още 4 хил. домакинства ще се включат в програмата.

Борис Петков посочи още, че досега участниците в програмата са проявявали силен интерес към инвестиции в термопомпи от различни видове, поставяне на енергоспестяващи прозорци, както и отоплителни системи на биомаса (основно пелети).

Представителите на търговските банки, с чиято помощ се осъществява кредитирането на домакинствата, коментираха нивото на лихвите по кредитите, които ще се отпускат на домакинствата по програмата. Те са около 8% и размерът им отразяват риска за институциите, защото в по-голямата си част кредитите не са обезпечени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още