IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затягането на правилата за застрояване в София не се приемат единодушно

Рамка трябва да има, защото има интерес и за строителство на 300-метрова сграда, коментира на дискусия главният архитект на столицата Здравко Здравков

21:47 | 23.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Заедно със закона ще се приемат и две наредби, едната от които се пише от миналата година – за визията на градското обзавеждане, фасадите и т.н. Подобни изисквания ще бъдат приети по райони, като ще има задължителни предписания за собствениците за разположение на климатици, дограми, цветове и т.н. Пилотно съгласно тази наредба ще се обновява районът по ул. „Граф Игнатиев“.

Далекоперспективните зони – строителството на инфраструктура се отлага

С промените в закона Столична община отлага с още пет години срока, в който да започне да изгражда инфраструктура в т.нар. зони за далекоперспективно развитие.

В момента в закона се предвижда устройството и застрояването на терените за далекоперспективно развитие преди 2020 г. се допуска въз основа на решение на Столичния общински съвет и при условие че инвестиционните инициативи съответстват на предвижданията на общия устройствен план, обхващат изцяло или в значителна степен съответната устройствена зона и за тях е осигурено финансиране. Инвеститорите пък за своя сметка изграждат инфраструктурата.

С новите поправки този срок се удължава до 2025 г. Здравков посочи, че така общината си дава време да реагира на множащите се инвестиционни предложения, в противен случай не би успяла да изгради необходимата инфраструктура.

Тези територии – по оста изток-запад, са свързани с булевардите „Цариградско шосе“ и „Сливница“. Такива зони, отредени за разширения, са землищата на селата Лозен и Герман, Божурище и северните крайградски части в подножието на Стара планина.

Другите предложения за застрояването в София

Лидерът на БСП София и председател на групата на левицата в Столичния общински съвет калоян Паргов настоява за изработването и приемането на изцяло нов ОУП на града. Според него сега съществуващият е остарял, с много неточности и грешки, които няма как да бъдат поправени.

Повечето кметове на райони в столицата се обявиха в подкрепа на законопроекта, като някои от тях признаха, че всячески се опитват да бавят документацията за високо строителство, за да изчакат приемането му.

Десислава Иванчева, кмет на район „Младост“, обаче посочи, че нейната администрация е против законопроекта, защото той противоречи на ОУП, а и не решава основни проблеми с недостатъчната инфрастуктура.

Председателят на Камарата на архитектите в България Борислав Игнатов също даде отрицателно становище, защото според него генералният проблем се крие в ЗУТ и този закон трябва да бъде подменен, дори не променян.

От Камарата на строителите в България и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране по принцип подкрепят идеята за въвеждане на ред, но отправят и някои препоръки – например за предварително съгласуване с браншовиците, за симулации на транспортното натоварване и т.н. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
Тава е
преди 6 години
Алчни неграмотни селяндурчета, превърнахте София в най-отвратителният град! Сигурно тайно се надявате Витоша да изригне и да погребе Вашето мракобесие. Как е възможно в столицата на държавата да има квартали без улици, канализация, парко места, детски площадки, достъп за спешна помощ...Някога народът ще Ви търси отговорност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още