IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на бизнес имоти у нас през 2019 г. - в ръцете на местни играчи

Общият обем на инвестициите е около 200 млн. евро и намалява със 75% на годишна основа

08:14 | 27.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Автомобилната индустрия е една от най-активните в сегмента. Само през първото полугодие на 2019 г. Sensata Technologies започна изграждането на нова производствена и складова сграда в Ботевград. Kostal вече има завод за производство на автомобилни части в Пазарджик. Witte Automotive Bulgaria откри разширението си в Русе. Градът беше избран и от Sin Cars за изграждането на високотехнологична фабрика за производство на електрически и хибридни автомобили.

Зоните край София с най-активно развитие през последно време са тези около Равно поле и Елин Пелин, както и Икономическа зона София – Божурище. Голям потенциал за развитие на нови проекти има и в района около Национален индустриален парк Хемус (Кремиковци) и зоните около местността Голяма локва до бул. „Ботевградско шосе“ и Околовръстния път, където в средата на декември започна строителството на нов административно-логистичен комплекс на компанията „Кордеел България“ за нуждите на един от големите дистрибутори у нас - „Орбико“.

Наемните цени остават в рамките на 3,8 евро на кв. м за големи проекти над 10 хил. кв. м и 4-4,2 евро на квадратен метър за средно големи площи и няма индикации за скорошно нарастване, сочат данните на Forotn. Делът на свободните площи в сегмента е между 2% и 3%.

По оценки на консултантската компания доходността при инвестиционни сделки с първокласни индустриални активи е около 8,5%, но потенциалните продавачи търсят по-ниски нива на доходност и по-високи продажни цени. Освен това цената на земята и строителството на складови площи в България е по-висока от тази на съседни пазари.

Пазарът в София остава доминиран от строителството на обекти за собствено ползване и строителство по поръчка (built-to-suit), но проектите с площи под наем също се увеличават. Те са търсени предимно от търговци на дребно, логистични компании и бизнеси, обслужващи сектора на онлайн търговията.

Пазарът на терени за изграждане на индустриални имоти в столицата и страната също е динамичен, а средните цени варират между 25 и 35 евро на кв. м в зависимост от размера и локацията на имота, показват данните на Forton.

2020 - година на петзвездните хотели?

Общо 900 нови стаи в петзвездни хотели се очаква да се появят в София до една година, което би било ръст от 80% спрямо 2019 г. Това е безпрецедентно увеличение за столицата, поради което експерти прогнозират трудна 2020 г. за всички участници на пазара и сблъсък на концепции, на местни оператори и международни брандове.

Увеличеният пътникопоток на летище София, подобряването на икономиката у нас и засиленият интерес на инвеститорите към хотелския сегмент в Централна и Източна Европа са сред факторите за очаквания ръст на инвестициите в хотели в България.

Първият голям проект, който трябва да влезе в експлоатация още през февруари догодина, е хотелската част на Millenium Center, която ще разполага с 400 стаи и апартаменти. Инвеститор и главен изпълнител на обекта е НИКМИ АД.

Също за догодина е планирано откриването на първия хотел в София на най-голямата верига в света Marriott, който ще разполага с 210 стаи, апарт хотел с 60 апартамента на последните десет етажа, конферентни и бални зали. Инвеститор в обекта е „Айтауър Девелопмент“ ЕАД, а изпълнител е австрийската строителна компания „Щрабаг“. Строителството на 107-метровата сграда на площад „Македония“ получи финансиране миналата година от Пощенска банка и Черноморската банка за търговия и развитие в размер на 58,3 млн. евро.

Друг водещ световен бранд, Hyatt Regency, също строи свой обект на мястото на бившето кино „Сердика“. Той включва 190 стаи, конферентна и конгресна част. Инвестицията на „Тера Тур Сервиз“ възлиза на 40 млн. евро. Според първоначалните планове хотелът трябваше да отвори врати миналата година, но това не се случи заради непредвидено забавяне на строителството след разкриването на археологически находки при изкопните работи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още